Ontdek een nieuwe manier van illustreren: de Fabriano leporello!

Met dit schetsboekje kan je ontzettend leuke dingen doen! In deze BLOG neem ik jou mee in drie verschillende manieren hoe je de leporello kan gebruiken om mega leuke illustraties te maken. Lees mee en maak je eigen doorkijkraam, straatje en verborgen tekening!


Dit heb je nodig...


En zo werkt het...

We beginnen met het doorkijkraam. Het idee is dat je verschillende delen van een illustratie uit de lagen papier snijdt, zodat je door de lagen heen kan kijken. De achterste laag laat je dan heel, dat is de achtergrond.

Ik begin met het los opzetten van mijn illustratie. Ik heb er voor gekozen om met drie lagen te werken. Zo wil ik op de achtergrond de lucht met een zonsondergang. In de middelste laag plaats ik bergen en een rivier. Op de voorgrond wil ik groene planten en bloemen. Belangrijk om te onthouden is dat de achtergrond altijd minder scherp is dan de voorgrond. De voorste laag heeft dus altijd meer details dan de achterste laag. Hierboven zie je mijn drie opzetjes.


Omdat het schetsboek als een harmonica vouwt moet je opletten dat je de lagen op de juiste kant van het papier tekent of schildert. Eigenlijk doe je dat dus om en om. Als je het boekje zou uitvouwen zitten de voorgrond en achtergrond dus aan de éne kant van het schetsboek, en de middenlaag aan de andere kant. Zoals je ook op de afbeelding kan zien. Als je twijfelt of jouw schetsen aan de juiste kant van het papier staan kan je altijd je idee eerst uitproberen op een kladpapiertje!


Zodra ik blij ben met mijn schets snij ik de stukken weg die ervoor gaan zorgen dat je de volgende laag kan zien. Op de voorste pagina snij ik dus het meeste weg. Ik heb ervoor gekozen om een kader te houden om het deel dat ik heb weggesneden, maar ook daarin kan je zelf kiezen wat jij het mooiste vindt! Om het makkelijk voor jezelf te maken kan je je illustratie in drieën verdelen. De voorgrond op het onderste gedeelte van de pagina, wat je ziet van de middelste laag ter hoogte van de helft van de pagina en de achtergrond op het bovenste gedeelte. Maar je kunt hier natuurlijk ook mee experimenteren! Als je de delen hebt weggesneden die je niet meer nodig hebt ziet het er bij mij uit als hierboven.

Nadat alle delen zijn weggesneden, kunnen we de kleuren van de verschillende lagen af gaan maken! Ik heb er voor gekozen om aquarelverf te gebruiken voor de achtergrond, omdat ik vind dat dat het mooiste effect geeft voor een lucht. Om de andere lagen af te maken heb ik acrylverf gebruikt.


Zoals eerder gezegd heeft de voorste laag de meeste details. Daarom gebruik ik in deze voorste laag acrylverf die ik iets dikker laat. Door de verf relatief dik te houden in het gras en de bloemen die ik hier maak komen nog wat meer naar voren dan wanneer ik de verf 'plat' zou houden. Op deze manier creëer ik dus meer net iets meer diepte!


De middenlaag is in mijn geval eigenlijk het grootste gedeelte van de illustratie. Om diepte in deze laag te creëren moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende onderdelen: de bergen, de rivier en de heuvels daarvoor. Objecten zijn in de verte over het algemeen blauwer van kleur dan objecten die dichter bij zijn. Om deze reden heb ik de bergen in de achtergrond blauw gemaakt en de heuvels in de voorgrond groen. Als laatste heb ik de oranje weerspiegeling van de lucht aan de bergen en de rivier toegevoegd, om zo de lagen met elkaar te laten samenwerken.


Voor de achtergrond was ik al erg blij met mijn opzet. Ik heb in deze fase daarom enkel nog sommige kleuren wat versterkt, maar het ontwerp is verder niet veranderd. Door enkel aquarelverf te gebruiken in deze laag lopen de kleuren mooi in elkaar over, net zoals ze dat zouden doen in een zonsondergang. Ook helpt de manier waarop aquarelverf werkt op het papier om de achtergrond los te houden, dit helpt met het creëren van de diepte waar we het eerder over hadden.


Als je tevreden bent met alle lagen dan is je doorkijkraam af. Als je het leporello boekje weer in elkaar vouwt, komt je illustratie samen! In mijn geval ziet dat er dan zo uit.


Dan nu het straatje! Ook bij deze illustratie beginnen we met een schets. Ik heb drie verschillende huisjes in mijn schets gezet met een HB grafietpotlood. Het leukste vind ik hier om de huisjes verschillende daken, ramen en deuren te geven. Zo krijg je een speels effect. Als de schets klaar is kan je het papier dat over is boven de daken wegsnijden. Nu heb je de contouren van de huisjes al!


Nu dat de schets klaar is kunnen we opnieuw van start gaan met de kleuren! Om ook de speelsheid terug te laten komen in de kleuren geef ik de huizen verschillende vrolijke kleurtjes. Dit doe ik met dezelfde aquarelverf die ik eerder ook gebruikte. Als deze eerste laag met kleur droog is breng ik details aan met kleurpotlood. Zo komen de huisjes echt tot leven! Met het toevoegen van de details kan je op heel veel manieren je eigen draai aan geven aan je illustratie. Ik heb reliëf toegevoegd aan de deuren en meer details toegevoegd aan de ramen en daken, maar jij kan natuurlijk voor iets heel anders kiezen. Voeg bijvoorbeeld planten toe die voor één van de huizen groeien, of teken bakstenen in de muren. Wees creatief!


Als allerlaatste stap zet je het leporello schetsboekje nu rechtop en dan heb je een echt straatje!


Als laatste gaan we aan de slag met de verstopte tekening. Het maken hiervan kost een beetje extra denkwerk, maar geeft een heel leuk effect dat het de moeite zeker waard maakt! Hiervoor verdelen we de illustratie in 4 vlakken. Vouw het boekje open zodat je 4 pagina’s naast elkaar hebt liggen. Deze nummeren we dan vervolgens (denkbeeldig) met 1 t/m 4 (in mijn geval van links naar rechts, zoals je hierboven kan zien. De groene vormen zijn in dit voorbeeld de illustratie als de pagina's uitgevouwen zijn. Je ziet de afbeelding dan dus helemaal.


Het idee van de verstopte tekening is dat je één grote illustratie ziet als je de pagina’s geheel uitvouwt zoals hier boven, maar dat je pagina’s 2 en 3 kunt ‘verstoppen’ door ze weg te vouwen achter de andere pagina’s. Als je dat doet, ziet de illustratie er dus zo uit. Let hier op dat de pagina's die we eerder als 1 en 4 hebben genummerd dus nu samen een kloppende afbeelding laten zien.


Het belangrijkste bij deze illustratie is dus dat de vier pagina’s samen één illustratie vormen, maar ook dat de illustraties op pagina 1 en 4 op elkaar aansluiten zoals ik hierboven ook noemde. In mijn eerste opzet gebruik ik gouache om de illustratie in vlakken neer te zetten, dat ziet er dan zo uit.


Nu dat het geraamte op papier staat kan het meer gedetailleerde werk ook hierbij beginnen. De groene vlakken op de bovenste helft van de illustratie worden sinaasappelbomen. Om dit weer te geven teken in met 4 verschillende tinten oranje potlood kleine cirkels op het groen. Daarna maak ik met 4 tinten groen allerlei kleine blaadjes. Tussen de blaadjes vul ik vlakjes licht in met potlood, om zo meer diepte en kleurverschil te creëren.

Op de voorgrond teken in roze bloementjes. Ik zet eerst wat losse vormen met roze gouache. Als deze opgedroogd zijn teken ik er vervolgens met een donkerdere kleur roze potlood de lijntjes van de bloemblaadjes in. Ook teken ik met een groen potlood de stelen.


Als allerlaatste is het nu tijd voor de details in het landschap en het focuspunt van de verborgen illustratie. In het midden van pagina 2 en 3 maak ik een klein verstopt dorpje, dat je dus niet ziet als je de pagina’s weg vouwt. Op de heuvels teken ik verschillende vormen en lijnen om het idee te scheppen dat er verschillende soorten planten groeien. Met dit alles gedaan ziet de illustratie er dan vervolgens zo uit!

Al met al is de leporello een heel leuke manier om een keer wat nieuws te proberen met je tekeningen. Door het fijne papier kan je verschillende mediums op gebruiken en heb je dus super veel vrijheid tijdens het maken. Als je een keer iets nieuws wilt proberen is dit dus zeker een aanrader!


Heb jij zelf ook een leporello schetsboek of heeft Meike jou enthousiast gemaak? Deel jouw creaties op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL!

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ FacebookInstagramYoutubeLinkedIn ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Wil je niets missen van al onze nieuwe artikelen? En op de hoogte blijven van alle ins & outs? Van alle kortingsacties, workshops & Q&A‘s? Ben je benieuwd hoe anderen werken? En geïnteresseerd in hands-on tips & tricks? In technische info & achtergrondartikelen?

Lees dan ons gratis MAGAZINE, schrijf je in op onze NIEUWSBRIEF, lees onze BLOG‘s en volg ons op social media!


Personage Meike De Wilde

Over Meike

Meike de Wilde is één van onze online redactrices & creëert daarnaast veel in haar vrije tijd. Om jou te inspireren deelt ze haar projecten op de Gerstaecker-BLOG.

Haar werk kan je vinden in de rubriek Hobby & Creatief!


© 2023 — tekst: redactie Gerstaecker NL | © 2023 — beeld: redactie Gerstaecker NL