Oorspronkelijk werd in het vroege eeuw de marmerimitatie, ook wel marmeren, gebruikt verfrpatronen op papier aan te brengen middels penseel en lijnolieverf of waterverf. Zeker tot de eerste  helft van het laatste eeuw was het marmeren toen een vast onderdeel van de kunstschilderopleiding. Ondanks dat marmermitaite hedendaags door speciaal ontwikkelde penselen, gereedschap en effectverf heel veel eenvoudiger is, blijft het meer dan alleen maar het perfecte imiteren en gedetailleerde afbeelden van natuur. De schildertechniek marmeren is niet voor niets een gerenommeerde ambachtelijke schilderkunst die om veel creativiteit, grote fantasie en artistieke handvaardigheid vraagt.

Het marmeren is een techniek met een traditie die al teruggaat naar het antieke eeuw en tot in het 19e eeuw steeds verder geperfectioneerd werd. Toen werd de marmertechniek gebruikt om echte marmer te imiteren door marmer te schilderen. Dit werd in vroeger eeuwen ook gedaan als het gebruik van echt marmer te kostbaar was of de constructie te zwaar zou maken. Zowel de marmerimitatie en ook tekeningen in hout zijn in het laatste eeuw tijdelijk uit mode geraakt. Tegenwoordig zijn deze technieken om op schilderondergronden structuur aan te brengen niet meer weg te denken, bijvoorbeeld op het gebied van monumentenzorg, decoratie en andere creatieve kunstwerken met structuurpatronen. Vandaag worden marmertechnieken ook toegepast in kerken, op meubels, lambriseringen, vloeren ed.

In onze webwinkel vindt u een uitgebreid assortiment aan verschillende penselen voor imiteren, marmeren – zoals bijvoorbeeld een berkenmodler-penseel om - zaosl het zijn naam aanduidt – berkenimitaties te schilderen. De dassenhaar spalter is een type penseel dat met zijn elastisch natuurlijk haar ideaal geschikt is voor alle marmertechnieken. Een zigzag spalter (of ook tandpenseel) is door meerdere penseelpunten het perfecte marmerpenseel. Een penseel met een speciale schuine puntvorm is uitstekend geëigend om bij het marmeren extra scherpe, rechte lijnen te zetten.  

Overzicht van onze penselen voor marmerimitatie, marmeren, detail imiteren

  • Zigzag penseel (tand spalter)
  • Schuine lijnen trekker (spalter)
  • Slagpenseel
  • Daskwast
  • Ponyhaar tekenbezem
  • Beitskwast
  • Berkenmodler
  • Penseelkwast
  • Ed.