Kleurpotlodenzijn zeker elk kind een begrip en worden gebruikt in vele bereiken van het alledaagse leven. Daarom is het ook niet verbasend dat er van kleurpotloden hedendaags een bijna onoverzichtelijk veeltal aan varianten bestaat voor iedere doelstelling en behoefte. In deze categorie vindt u een passende mix van kleurpotloden: van breukvaste kleurpotloden voor kinderen tot het fijne kunstenaarskleurpotlood met uitstekende kleurintensiteit en dekkracht. Bovendien bieden wij u in onze webwinkel en uitgereed productenprogramma aan toebehoren, van puntenslijpers tot gummetjes.

 1. 1
 2. 2
tot -21%
tot -18%
 1. 1
 2. 2

Kleurpotloden zijn schrijf- of tekengereedschap met een gekleurde stift. Het gebruik van deze kleurstiften omvat vele creatieve bereiken, zoals bv. tekenen, schilderen en kleuren. In deze categorie vindt u zowel kleurpotloden voor kinderen en ook kunstenaarskleurpotloden en aquarelpotloden voor al degene die voor het uitleven van hun creativiteit een grote keuze aan materialen en gereedschap van hoge kwaliteit verwachten.

Kleurpotlood – oorsprong en fabricage

Over de historie van kleurpotloden is weinig bekend. Wel kan men ervan uitgaan dat het oorsprong van het potlood tegelijkertijd ook het oorsprong van het kleurpotlood introduceerde. Het kleurpotlood in zijn huidige vorm bestaat ongeveer sinds begin van het 19de eeuw en werd officieel van Johann Sebastian Staedtler uitgevonden.

De stift van een kleurpotlood wordt gemaakt van kleurpigmenten en bindmiddelen zoals was of vetten. Daarbij worden de losse elementen met elkaar gemengd, in staafjes geperst en vervolgens luchtgedroogd..Daarna wordt de kleurstift met een houten huls bekleed. Om het latere slijpen van de stiftpunten niet moeilijk te maken, wordt bij het kiezen van het hout opgelet dat het geen kwastgaatjes bevat.

Kleurpotloden – het gebied van toepassing

Dankzij zijn pigmenten in de stiften is het kleurpotlood ook niet grijs-zwart zoals een potlood maar gekleurd.

Door het veranderen van druksterkte kan de aan het papier doorgegeven kleurintensiteit worden gevarieerd waardoor verschillende kleurnuances en kleurenspeeltjes mogelijk zijn. Daarom is het kleurpotlood heel geschikt om een tekening met potlood in te kleuren.

 

Potlood & Kleurpotlood

Waarvan zijn kleurpotlood en potlood gemaakt?

 

De potloodstift

De samenstelling van een potloodstift is gebaseerd op 2 componenten: grafiet als zwartmiddel en klei als bindmiddel. De mengverhouding van deze stoffen is bepalend voor de hardheid. Hoe groter het grafietaandeel, hoe zachter is de stift. Allebei materialen worden zeer fijn gemalen en erna vermengd, waarbij homogeniteit en fijnheid de voorwarden zijn voor goede kwaliteit. Het fijn klaar gemaakte grafiet- en kleimateriaal worden gemengd met water zodat er een deegachtige massa ontstaat die weerom tot stiften worden geperst. Eerst na het bakken bij ca. 1200 graden verkrijt de stift zijn noodzakelijke vastheid. Vervolgens worden de stiften geïmpregneerd met was en olie. Aan het eind van dit procedure worden de grafietstiften in voorbereide boordjes geplaatst, verlijmd, geperst en later uit de boordjes de rauw- potloden geschaafd. Aansluitend worden deze prototype potloden gelakt of blieven onbehandeld, gestempeld en de punten geslepen.

De kleurpotloodstift

Kleurstiften bestaan uit pigmenten, vetten, was, bindmiddelen en gemineraliseerde vulstoffen zoals talk of fijngemalen kaolien dat ook in de glasproductie wordt gebruikt. Hoe groter het pigmentenaandeel is, hoe hoogwaardiger is de stiftkwaliteit en hoe beter de kleurafgifte. Het mengsel wordt na het mengen door een matrix in stiftmallen geperst en op de gewenste lengte gesneden. In tegenstelling tot potloodstiften – die worden gebakken – worden kleurstiften in droogovens gedroogd. Voor de verbetering van de glijdcapaciteit ondergaan de kleurstiften een heet vetbad.

Het hout
Voor het maken van potlood- en kleurpotloden komt het hout grotendeels van internationale bestanden. De meeste in Europa en de VS geproduceerde potloden worden uit het hout van de Californië cederboom gemaakt. De productie van potlood en kleurpotlood wordt voltooid door 2 geprepareerde boordjes die corresponderen aan de diameter van de stiften. Daarna worden de stiften verlijmd en 2 boordjes samengedrukt tot dat de lijm is verhard. Achteraf verkrijgen de stiften op snel draaiende schavers hun uiterlijke vorm (rond, zeshoekig, ovaal ed.). Later worden de stiften bij het lakken met een gekleurde laag overtrokken. De stempel waarmee de potloden zijn voorzien word gewoon met een hete stempel en folie aangebracht. Er zijn ook kleurpotloodsoorten die zijn bedrukt of met een flinterdunne foli omwikkeld.. Uiteindelijk worden de punten van de kleurpotloden mechanisch geslepen.

Wateroplosbare kleurpotloden

U vindt het tekenen met een penseel té onnauwkeurig, maar u wilt tegelijkertijd de voordelen van aquarelverf missen? Dan zijn aquarelpotloden voor u de juiste keuze! De stift van een aquarelpotlood bestaat uit pigmenten en vulstoffen welke aan het aquarelpotlood vergelijkbare eigenschaften verlenen zoals het aquarelverf doet. Na het tekenen kunt u de verf met water nat maken en zo een aquareltekening laten ontstaan. Hierdoor laten zich prima schakeringen, glazuren of kleurnuances creëren. Ook de ”nat-in-nat” schildertechniek is met zo´n aquarelpotlood mogelijk.

Aquarelpotloden – tekenen met schilderen cobineren

Afhankelijk van het buigingsgraad van de stift zijn aquarelpotloden zowel voor het tekenen en ook voor het schilderen geschikt. Met een scherpe punt kunt u klare, fijne lijnen tekenen, terwijl een sterkere puntbuiging extra geëigend is voor oppervlakken schilderen.

Voor nauwkeurig detailwerk geeft een kunstenaar ook vaak de voorkeur aan aquarelpotloden, terwijl hij voor ruim tekenen en aquareleffecten de gewone aquarelverf prefereert.

Ook voor het schetsen of ontwerpen zijn aquarelpotloden uitstekend geschikt. Gebruikt u hiervoor het best een grijstint en geeft u de kleur alleen maar licht op het papier. Te danken aan de wateroplosbaarheid verdwijnen de lijnen compleet tijdens het latere werkproces.

 

Bij Gerstaecker vindt u kleurpotloden van alle gerenommeerde merken:

 • Faber-Castell
 • Staedtler
 • Stabilo
 • etc.

Wij bieden u een uitgebreid assortiment potloden en kleurstoffen in een veeltal van verschillende kleuren. In onze diverse kleurpotloodcategorieën zijn er niet alleen kleurstiften voor de professionele kunstenaar te verkrijgen, maar ook voor huishoud, hobby&vrijetijd of voor schoolgebruik. Ontdekt u eens de extra dikke Jumbo sticks, de Noris Club schoolsets of de Grip kleurpotloden van Faber Castell met antislip-laag. Bovendien presenteren wij een omvangrijke keuze kleurpotloodtoebehoren, van gummetjes tot puntenslijpers. Mooie kleurpotlodensets staan voor u ter beschikking - of deze nu gepakt zijn in handige kartonnen etuis of stevige metalen kistjes, gesorteerd bv. als 6-delige, 12.delige, 36-delige sets – in ieder geval aantrekkelijke aanbiedingen en altijd tegen eerlijke prijzen.

 

Bij Gerstaecker vindt u kleurpotloden voor allerlei verschillende gebruiksmogelijkheden:

 • tekenen
 • schilderen
 • knutselen
 • design en ontwerpen
 • schrijven
 • kantoorwerk
 • ecetera

 

Naast kleurpotloden vindt u in onze webhop een uitgebreide selectie teken- en schrijfgereedschap, schrijfmaterialen en talrijke kunstenaarsbenodigdheden: waaronder natuurlijk bv. viltstiften, Polychromos, balpennen, fineliners, penselen, verven, kleurboeken ed. In onze diverse pen- en potloodrubrieken kan elke kunstenaar zijn gewenste product vinden.

Leest u in onze webwinkel meer informatie die wij voor u in onze productbeschrijvingen hebben verzameld. Kiest u vervolgens het passende kunstenaarsmateriaal uit dat u persoonlijk aanspreekt en bespaart u zo nog geld bij ons. Want als Europa´s grootste verzendhandel beschikken wij sinds jaren al over uitgebreide business relations. Daarom kunnen wij u steeds garanderen dat onze prijzen voor de producten fair en voordelig blijven. Voor het registreren hebt u alleen maar een geldig e-mailadres nodig en een wachtwoord. Een vriendelijke klantenservice, snelle leveringstijden en een herroepingspecht ronden ons aanbod af.