Spalter zijn platte, extra brede kwasten voor oppervlakken schilderen met olie- en acrylverf. Ook voor het prepareren, vernissen van schilderondergronden en het aanbrengen van een grondering of glaceerlaag wordt dit speciale soort penseel graag en vaak gebruikt.In onze webwinkel vindt u vele verschillende types van brede kwasten die geschikt zijn voor de verschillende technieken en toepassingen.

 1. 1
 2. 2
vanaf  € 6,98
 1. 1
 2. 2

Spalter en brede kwasten – overzicht technieken

 • Ideaal voor marmerimitaties en houtrffecten
 • Gronderen, Tamponeren
 • Lakken
 • Voor het verzachten van strepen en fijn generfde patroontjes
 • Vernissen

Niet alleen wat betreft de mogelijkheden van technieken maar ook wegens de talrijke verschillende types van deze kwast, biedt een spalter een grote speelruimte aan gebruiksmogelijkheden. Daarbij is elke type brede kwast optimaal gepast aan zijn  speciale toepassingen en aan de individuele eisen van de kunstenaar.

Spalters en brede kwasten – klein overzicht van ons assortiment

 • Glaceerkwast
 • Flogger
 • Verwaspenseel
 • Vertreiberpinsel
 • Ed.

Een lazuur- (of aquarel-) penseel is een brede kwast die speciaal gemaakt is voor aquarelverf, voor het aanbrengen van lazuren en watergedragen mediums. Bij de zogenoemde paddelspalter wordt de steel vervangen door een handig paddel greep. Daardoor  heeft u perfecte controle over het verfvloei en toch beschermt u   het handgewricht wat juist nodig is voor grote oppervlakken schilderen of gewoon wanneer u bezig bent met grote schilderijen of muurschildering.  Met  de types glaceerpenseel en verwaspenseel kunt u  kleurpartijen in glaceerlagen prachtig vloeiend in elkaar laten overlopen. Dus de ideaal geëigende brede kwasten voor marmer- en houtimitaties of mooie wolkenluchten. Ook zijn deze spalter prima voor zijdeschilderen. Schilders kiezen ook graag een - meestal gegolfde – zwaardspalater, ook klopkwast of sleepkwast genoemd (Engels ‘flogger’). Door met de kwast een snelle, kloppende beweging in een glaceerlaag te maken verzacht u strepen en ontstaat er een fijn generfd patroontje. Door ermee door een glaceerlaag te slepen, krijgt u een mooi zacht streperig effect.

In onze webwinkel hebben wij een prachtige selectie penselen in verschillende rubrieken verzameld. Onze spalter en brede kwasten zijn met verschillende filamenten beschikbaar. Op zoek naar geschikt schildersgereedschap vindt u hier gegarandeerd alles wat u nodig heeft en wat aan uw persoonlijke eisen voldoet.

Spalte en brede kwasten– het filament

 • Synthetische vezelharen
 • Gemengsel van synthetische en natuurlijke haren
 • Geitenhaar
 • Dashaar
 • Ed.

Synthetische vezels zijn ecologisch, veelzijdig inzetbaar, prijsvoordeliger dan penselen van natuurlijk haar – en toch niet minder geschikt. De verschillende vormen en modellen maken deze spalter optimaal geëigend voor allerlei technieken en andere creatieve doelstellingen. Voorzien van verschillende haarstructuren voor verschilden verfsoorten, consistenties en technieken. Of het nu brede kwasten met stevig synthetisch haar voor dik vloeibare of pasteuze verf zijn of fijne, soepele vezel  van geringe diameter  voor vloeibare verf.: spalter en brede kwasten  met syynthetische  filamenten  zijn makkelijk schoon te maken, duurzaam, stevig,  en bovendien zeer elastisch, vormstabiel en flexiebel.

Een mengsel uit natuurlijk haar en synthetische vezels  combineren de voordelen van allebei- zoals elasticiteit, duurzaamheid  gepaard met de soepelheid en hoge verfopname van natuurlijk haar. Spalter en brede kwasten met een mix van natuurlijk en synthetisch haar zijn universeel inzetbaar, wel voornamelijk voor het schilderen met aquarelverf.

Geitenhaar is bijzonder zacht en soepel. Spalter en brede kwasten gemaakt van dit soort haren laten geen sporen achter op de drager .

Penselen met natuurlijke haren overtuigen door  hoge verfopname, en worden vooral voor verwastechnieken gebruikt, voor glaceering en (slot)vernis.

Dashaar is bijzonder zacht, extra elastisch en duurzaam. Spalter met dashaar zorgen voor unieke, zeer fijne verf vervloeiingen. Met deze kwast kunt u ook prima opperblakken tamponneren dankzij het spaciale penseelhaar.  

Runderharen zijn krachtig, elastisch en vooral  gekenmerkt door gsplitste haarpunten. Spalter en brede kwasten van runderhaar overtuigen door extra hoge verfopname-capaciteit.

Natuurlijk haar is sterk en krachtig, daarnaast soepel en flexiebel,  zeer zacht, kan veel vocht bevatten en uitstekend verf opnemen. Hiermee kunt u dus heel mooi de aders en fijne lijntjes en gelijkmatige strepen zetten.

Spalter en brede kwasten – de steel

In onze webshop krijgt u spalter en brede kwasten  met korte of lange steel.

Korte steel: makkelijk en handig en is goed om gelijkmatige, exacte lijnen te zetten. Spalter met korte steel worden vooral voor het aquarelleren gebruikt.

Lange steel: brede kwasten met lange steel  liggen goed in de hand en zijn juist voor het schilderen met ezel perfect geschikt. Dus ideaal gereedschap voor het schilderen met olie- en acrylverf. In ons uitgebreid assortiment vindt u penselen uit deze categorie in verschillende breedtes:

Spalter vanaf 2,5 cm
Brede kwasten tot 500 cm

Het passende voor iedereen!