Zoeken in Blog
Header Speedball

Hoe AKUA® begon...

Halverwege de jaren ’90 werkten Susan Rostow en William Jung — professionele printmakers uit New York — in hun live-in studio met traditionele materialen en technieken. Ze etsten hun drukplaten met zuur, drukten met inkt op oliebasis en gebruikten terpentine om alles schoon te maken. Ze ergerden zich echter steeds meer aan de beperkingen en frustraties van het werken met zo’n klassieke setup. Om nog maar te zwijgen over de gezondheidsgevaren die al die dampen met zich mee brachten. En toen ze een kind wilden, werd dat helemaal urgent: ze wóónden immers ook in hun studio.

Dus gingen ze experimenteren met bestaande drukinkten op waterbasis. Daar werden ze niet zo gelukkig van: de kwaliteit was niet goed, er werd volop gebruik gemaakt van vulmiddelen of de inkten droogden te snel. Met géén van die inkten kon je echt goed een intaglio plate inkten of lang aan een monotype werken. Dat moet anders en beter, besloten ze. En dus begonnen ze met het ontwikkelen van hun eigen inkten, mediums & hulpmiddelen: AKUA®.

En omdat je er professioneel werk mee kunt maken, dat in mogelijkheden en resultaten niet onderdoet voor klassieke drukinkten op oliebasis, werd AKUA® al snel zó populair onder collegae drukkers en kunstenaars, dat hun eigen artistieke werkzaamheden onder druk kwamen te staan. Daarom deden ze AKUA® in 2012 over aan Speedball®, dat al sinds 1899 staat voor innovatie en kwaliteit.

Lees hier alles over AKUA®:

  • *) AKUA® | Intaglio® drukinkt — by Speedball®
  • *) AKUA® | Liquid Pigment® drukinkt — by Speedball®
  • *) AKUA® | Carborundum gel — by Speedball®
  • *) AKUA® | Pin Press — by Speedball®

Hoe Speedball® begon...

In 1899 begon C. Howard Hunt in het stadje Camden, New York, USA met de productie van kroontjespennen. Zijn bedrijf — de C. Howard Hunt Pen Company — werd een succes: al snel produceerde het 45.000 pennetjes per dag!

In 1915 bracht het de Speedball A-series dip nib uit, later gevolgd door de B-, C- en D-series. Datzelfde jaar zag de eerste editie van The Speedball Textbook — a comprehensive guide to pen & brush lettering het licht.

Er zouden nog veel nieuwe producten en merken bijkomen. Uiteindelijk werd de Speedball divisie in 1997 middels management buyout verzelfstandigd onder de naam Speedball®.

...voor professionele drukkers, door professionele drukkers!