Pinstriping geldt als een van de oudste kunstambachten. Al in de Antieke zien wij muren en Romaanse strijdwagens versierd met krullen of andere decoratieve lijnenstructuren. De Engelse benaming pinstriping is vertaald naaldstreep en kenmerkt het liniëren, resp. het aanbrengen van versieringen met een klein penseel. Vaak gebruikt men de pinstriping techniek om aan auto’s contouren te verdiepen. Middels een speciaal penseel worden de pinstripes getekend, bv. met een zwaardpenseel. Als verf wordt bij pinstriping meestal kunstharslak gebruikt

Tot in de jaren 1950 werkten vele autofabrikanten met professionele pinstripers (hoofdzakelijk vrouwen). Vervolgens raakten deze spiraalachtige versieringen uit de mode. Alleen maar bij fietsen werd pinstriping nog tot het begin van de jaren 1990 gebruikt.

Pinstriping is een varaint van de custompainting techniek, en dat weerom  hoort bij de  Amerikaanse kunstvorm Lobrow Art. Het oorsprong ligt vermoedelijk in de Hot Rod- en Custom Car wereldje.

Vanaf meiden 1960 tot1980 was er bijna niemand meer aan pinstriping geïnteresseerd. Pas in de vroege jaren 1990 beleefde dit fantastisch kunstambacht een renaissance, onder ander door subculturen zoals de rockabilly’s.

In de VS bestaat al inmiddels een groot aantal professionele pinstripers. In Europa is deze kunstvorm vooral in Finland en UK populair.

Echte pinstripers treffen zich regelmatig op  panel jams events waar zij  hun (tekeningen op) panels en gelinieerde patronen laten zien en creëren. Op deze panel jam sessions werken dan meerdere pinstripers samen aan een panel.

Onze penselen voor pinstriping - overzicht

  • Pinstriping penselen
  • Sleper penselen
  • Scroll Striper
  • Zwaardsleper penselen
  • Penselen voor iconen schilderen
  • Dolk penselen
  • Etc.

U vindt bij ons penselen voor pinstriping, die uitstekend geschikt zijn voor het aanbrengen van versieringen, handlettering en om fijne lijne te zetten. De penselen zijn in verschillende groottes en met diverse soorten penseelharen verkrijgbaar, bij voorbeeld met natuurlijk haar of met hoogwaardige synthetische vezels. Zoals de namen het al aanduiden, gebruikt de kunstenaar graag voor pinstriping penselen met punten in dolk vorm of zwaardsleper. Bij een dolkpenseel zijn twee punten in zwaardsleper vorm tegen elkaar gezet en in een bus gevat. Het dolkpenseel is optimaal geëigend voor  het tekenen van filigrane versieringen, fijnste spraalachtige contouren en met krullen versierde letters en symbolen. Dus nagenoeg gepredestineerd voor  de pinstriping techniek