Zelf papier maken — DIY by STUDIO PLUMA

Handgeschept papier wordt al eeuwen gemaakt — het is een oud ambacht. De basis van het papier bestaat uit vezels van planten en bomen. Maar ook oud papier kun je recyclen door er weer nieuw papier van te scheppen.

Toen Lia & Pauline van STUDIO PLUMA zich verdiepten in het schepproces waren ze verbaasd. Zou het echt zo simpel zijn, vroegen ze zich af. En dus gingen ze aan de slag. Vanaf hun eerste handgeschepte kaartje zijn ze enthousiast — en ze blijven zich verbazen hoeveel er mogelijk is met zo weinig materiaal! In deze DIY leggen ze je graag uit hoe ze te werk gaan.

TIP! Ze upcyclen zelfs het verpakkingsmateriaal dat Gerstaecker gebruikt in z'n webshop.


Zelf Papier Maken Productfoto2 Deze
  • restpapier of cellulose
  • decoratiemateriaal (optioneel)
  • een bloemenpers of vloeipapier (optioneel)
  • een blender
  • een schepraam — kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • een grote bak
  • huishouddoekjes
  • sponsjes
  • een boekenpers (optioneel)
  • vilt (optioneel) of een theedoek
  • een wasrek, droogrek of waslijn en eventueel wasknijpers


TIP! Gerstaecker heeft ook sets om zélf papier te maken — aan jou de keuze.


STAPPENPLAN

Stap voor stap op weg naar een vel handgeschept papier!

  • STAP 1 — papier verzamelen en klein scheuren.

TIP! Door verschillende kleuren papier te gebruiken kun je zélf de kleur van je papier bepalen.

  • STAP 2 — het fijngescheurde papier mixen met water in een blender — wij gebruiken regenwater dat we zelf opvangen en een blender uit de kringloopwinkel.

Na het mixen blijft een stevige papierpulp over. Deze pulp verdunnen we met meer regenwater in een grote bak en roeren we goed.

  • STAP 3 — decoratiemateriaal verzamelen, al dan niet gedroogd in de bloemenpers of tussen een paar vellen (vloei)papier met iets zwaars — bijvoorbeeld een boek — erop.

Op de foto zie je: lavendel, zaaddozen, judaspenning, viooltjes, hortensia, uienschillen en zaagsel.

  • STAP 4 — je hebt een schepraam nodig — dat kun je kant-en-klaar kopen of zélf maken van spieramen, oude fotolijstjes of metalen ringen en horrengaas.

TIP! Op je schepraam kun je een watermerk aanbrengen — hebben wij ook gedaan met ons PLUMA watermerk.

  • STAP 5 — het scheppen van het papier.

In de pak met de papierpulp dompel je je schepraam onder, zodat het helemaal onder staat. Dan beweeg je het soepel heen en weer, zodat de papierpulp gelijkmatig verdeeld wordt. Tijdens deze beweging haal je het schepraam langzaam uit de bak en laat je zoveel mogelijk water uitlekken.

TIP! In dit voorbeeld gebruiken we twee spieramen als schepraam. Eéntje bespannen met gaas — met het gaas naar boven. Het andere spieraam zónder gaas er los bovenop. Na het scheppen halen we het bovenste spieraam weg. Zo krijgen we een mooi vel papier, dat we eenvoudig van het gaas kunnen nemen. Maar je kunt ook een enkelvoudig schepraam gebruiken.

  • STAP 6 — je kunt je papier decoreren door in de natte papierpulp die op het gaas achterblijft een versiering aan te brengen.

In dit voorbeeld decoreren we het papier met een viooltje, dat we eerst geplet en gedroogd hebben in onze bloemenpers. Deze stap kun je trouwens ook overslaan, hoor!

  • STAP 7 — het overbrengen van het natte papier op zo'n geel huishouddoekje.

Je legt het doekje op het natte papier en flipt je schepraam om. Met een sponsje — bijvoorbeeld zo'n eenvoudig keukensponsje, bij grotere formaten kun je een spons gebruiken, waarmee je je ramen lapt — verwijder je overtollig water en druk je het vel papier los uit het gaas en op het doekje.

  • STAP 8 — met onze boekenpers persen we voorzichtig nog meer water uit het papier.

TIP! Eventueel kun je een vilt op het papier leggen. Als het vilt een structuur heeft, dan krijgt het papier krijgt de structuur van het vilt. Heb je geen boekenpers en geen vilt? Dan kun je ook improviseren met bijvoorbeeld een theedoek met iets zwaars erop. Door het persen hecht het papier zich een beetje aan het doekje. Of je slaat deze stap over, kan ook! Dan laat je het gewoon wat langer uitlekken.

  • STAP 9 — na het persen hangen we de doekjes met het papier erop aan de waslijn — bij mooi weer buiten, anders binnen.

Een beetje wind — en binnen dat kan ook een ventilator zijn — bespoedigt het drogen. Daarna halen we het papier van het doekje en laten we het nog wat nadrogen. Dat kan liggend, bijvoorbeeld op een droogrek, of opgehangen met wat wasknijpers. Geef het tijd — zo krijg je het beste resultaat!

In plaats van nieuw verpakkingsmateriaal in omloop te brengen, gebruikt Gerstaecker sinds januari 2023 papier en karton dat vrijkomt in het magazijn om zélf milieuvriendelijke verpakkingskussens te maken. Die verpakkingskussens worden gebruikt bij het versturen van de bestellingen.

Nieuwsgierig als we zijn hebben we die verpakkingskussens opengemaakt. De inhoud hebben we gebruikt om pulp van te maken — dat is dus recyclen in het kwadraat!

Alleen was onze blender minder blij met de stukjes elastiek — die kun je er dus beter eerst even uit vissen. We gingen op dezelfde manier te werk als we in ons stappenplan uitgelegd hebben. We hebben er versieringen voor cadeautjes van gemaakt. En voor de decoraties gebruikten we FINETEC aquarelverf, stempels en stof.


Studio Pluma Profiel 350X350

Over STUDIO PLUMA

Wij zijn Lia en Pauline, twee vriendinnen. Altijd creatief bezig , vooral met papier — vaak in combinatie met stempelen, embossing, aquarelverf, handlettering, stof, hout, macramé en borduren. Maar ook genieten we van koken en de (moes)tuin. En hoe leuk is het dan weer om uienschillen of bloemen te verwerken in papier. Door alles heen loopt papier als een rode draad en dan het liefst handgeschept papier!

Meer van STUDIO PLUMA?

STUDIO PLUMA bestaat inmiddels al ruim vijf jaar. Ook al is het hobby, toch vinden we het leuk om ons werk te promoten. Daarom nodigen we je graag uit om ons te volgen en te kijken wat we zoal maken!

  • Pinterest — studiopluma
  • Instagram — handmadepaperbystudiopluma
  • contact — studiopluma@outlook.com

© 2024 — tekst: STUDIO PLUMA & redactie Gerstaecker NL | © 2024 — beeld: STUDIO PLUMA, afzonderlijke leveranciers & redactie Gerstaecker NL