Amylee Paris | Scribbling — een creatieve en uitdagende tekentechniek!

Ben je deze zomer nog op zoek naar een leuke en uitdagende activiteit, zonder dat je daar veel materialen voor nodig hebt? Dan is scribbling misschien wel echt iets voor jou! Deze techniek vereist concentratie, maar ook een creatieve gedachtegang. Het is de bedoeling om van willekeurige lijnen een duidelijke tekening te maken.

Dit is niet een techniek die je in één keer onder de knie hebt, maar door het steeds meer te doen, ga je steeds meer gecompliceerde tekeningen maken.


De bedoeling van scribbling is om uit een wirwar van ongeordende en willekeurige lijnen een beeld op papier te krijgen.

De eerste lijnen vormen de basis voor de complete tekening, waar je omheen werkt. Je tekening gaat er nooit perfect netjes uit zien, maar dat is juist het charme van deze techniek. Door die perfectie los te laten, komen juist de mooiste en meest fantasierijke beelden naar boven. Je intuïtie en creativiteit worden enorm geprikkeld door deze techniek — en dat maakt het juist zo leuk!

En als je nou toch eenmaal bezig bent: maak dan niet maar één tekening, maar maak er juist meerdere achter elkaar. Je zult merken dat je dan steeds meer de standaard teken-verwachtingen los laat en je creativiteit de vrije loop laat. Ook je zelfverzekerdheid zal snel omhoog gaan, wanneer je merkt dat je heel snel vooruit gaat. Zeker een aanrader als confidence-boost of wanneer je even vastzit in een creative dip!

Interessante achtergrondinformatie

In de jaren 50 begon de Britse psycholoog Donald Winnicott scribbles te gebruiken in zijn werk met kinderen als een manier om een relatie met hen op te bouwen. Hij stelde ook vast dat scribbles hem een waardevol inzicht gaven in zijn cliënten. Tegelijkertijd gebruikte kunstenares Florence Cane scribbles in haar werk met kinderen met speciale behoeften om hun spontaniteit aan te moedigen. Haar zus Margaret Naumburg, een pionier op het gebied van kunsttherapie, nam de techniek over in haar werk als een manier om het onbewuste beter te onderzoeken.


  • een dik vel papier of een schetsboek
  • een pen of potlood, kan zowel gekleurd als zwart

en eventueel (optioneel):


  • Begin in het midden van de bladzijde en trek een ononderbroken lijn met veel krommingen in constante beweging. Idealiter doe je dit zonder het potlood op te tillen.
  • Maak genoeg lijnen om een inspirerende ondergrond te hebben waar vanuit je verder kunt werken.
  • Zorg voor afwisseling in de bewegingen. Maak bijvoorbeeld ook zigzagbewegingen en maak kleine en grote cirkelvormen.
  • Werk steeds meer op de automatische piloot en laat je creativiteit de vrije loop.
  • Neem dan even afstand van de afbeelding en kijk of je al bepaalde vormen begint te zien waar je inspiratie door krijgt om een herkenbaar beeld te maken.
  • Volg die inspiratie en begin de vormen duidelijker te maken door schaduwen en donkere plekken te maken, terwijl je blijft scribbelen.

TIP! Scribbling kost een hoop inkt, waardoor dunner papier kan gaan krullen en je handen vies raken. Maak in dit geval gebruik van een blotter, dit zorgt ervoor dat de overtollige inkt van het papier af wordt gehaald. Een andere tip is om gebruik te maken van een tekenhandschoen, waardoor je handen zo goed als schoon blijven.


Heb jij nou naar aanleiding van deze BLOG-post ook een creatie gemaakt? Deel deze dan op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL.

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ FacebookInstagramYoutubeLinkedIn ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Wil je niets missen van al onze nieuwe artikelen? En op de hoogte blijven van alle ins & outs? Van alle kortingsacties, workshops & Q&A‘s? Ben je benieuwd hoe anderen werken? En geïnteresseerd in hands-on tips & tricks? In technische info & achtergrondartikelen?

Lees dan ons gratis MAGAZINE, schrijf je in op onze NIEUWSBRIEF, lees onze BLOG‘s en volg ons op social media!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2022 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2022 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL