Amylee Paris | schilderpaletten — voor ieder wat wils!

Als mensen aan paletten denken, krijgen ze over het algemeen meteen een Bob Ross beeld voor ogen. Maar paletten zijn er in verschillende vormen en maten, voor al je schildersprojecten.

In deze BLOG-post leg ik je alles uit over 15 verschillende soorten — van ronde, bloemvormige tot rechthoekige — zodat ook jij er straks mee aan de slag kunt!

Wat je als eerste moet weten, is dat er grofweg twee soorten paletten zijn. De platte en lichtgewicht paletten die je in je hand houdt zijn vooral handig zijn voor wat dikkere verf die niet vloeit. En de paletten met vakjes die je niet in je hand vasthoudt, maar juist op een vlakke ondergrond zet, zijn perfect voor vloeibare verf. Maar natuurlijk betekent dat niet dat er maar twee keuzes zijn, want er zijn namelijk een hoop variaties per soort! Laten we beginnen!


1 — Het houten palet

Dit zal voor veel mensen het meest herkenbare palet zijn. Deze paletten hebben een paar belangrijke karakteristieken. Ze zijn helemaal plat en extreem licht. En ze hebben een duimgat, waarmee je ze goed vast kunt houden. Sommige zijn ergonomisch uitgevoerd, zodat ze ook goed op je arm liggen. Ze zijn ideaal voor wat dikkere verf.

TIP! Deze paletten hebben maar één minpuntje — en dat is dat ze niet altijd even makkelijk schoon te maken zijn. Maar hiervoor hebben we natuurlijk een oplossing! Pak het palet in met plasticfolie of zet er met een papierklem een vel bakpapier, siliconenpapier of synthetisch papier op vast. Ben je klaar met schilderen, dan haal je het folie of het papier eenvoudig weg — en klaar! En over papierklemmen gesproken, we hebben nog een hele hoop meer TIPS hierover in deze BLOG-post staan!


2 — Het kunststof palet

Deze ken je vast nog wel van vroeger, toen je ‘m gebruikte in de klas. Maar ook in je atelier zijn deze kunststof paletten ideaal voor de wat meer vloeibare verf, zoals acrylverf, gouache en natuurlijk ook aquarel. Bij deze paletten kun je ook nog ‘ns kiezen uit allerlei verschillende vormen en maten, ze zijn erg goedkoop en je wast ze met gemak af. Dus zeker een aanrader!


3 — Het plexiglas palet

Dit grote palet heeft vakjes van verschillende groottes en is vooral bruikbaar voor wat dunnere verf, zoals gouache en aquarel. Bij sommige varianten zit er zelfs een gat voor je duim in, net als bij klassieke paletten. Je kunt zo’n op- en uitvouwbaar palet ook goed onderweg gebruiken. TIP! Om het goed schoon te maken, is het handig om zo’n palet een tijdje in heet water te laten weken en het daarna zachtjes af te wassen met een spons.


4 — Het porseleinen palet

Deze paletten voor wat vloeibaardere verf zijn een stuk steviger dan de kunststof varianten. Maar ze zijn wel wat breekbaarder. Ze hebben vaak twee aparte compartimenten, namelijk een gedeelte voor de verf en een gedeelte voor het water. Dat maakt ze vooral heel handig voor aquarelverf. Ook deze paletten maak je makkelijk schoon met water en zeep.


5 — Het metalen palet

Metalen paletten zijn super-handig op school, omdat ze zo goed als onbreekbaar zijn. Je kunt ze het beste gebruiken met wat dikkere verf. En ook hier weer: makkelijk schoon te maken!


6 — Het vouwbare palet

Dit grote palet heeft vakjes van verschillende groottes en is vooral bruikbaar voor wat dunnere verf, zoals gouache en aquarel. Bij sommige varianten zit er zelfs een gat voor je duim in, net als bij klassieke paletten. Je kunt zo’n op- en uitvouwbaar palet ook goed onderweg gebruiken. TIP! Om het goed schoon te maken, is het handig om zo’n palet een tijdje in heet water te laten weken en het daarna zachtjes af te wassen met een spons.


7 — Het afscheurpalet

Deze paletten zijn ideaal voor onderweg, als het schoonmaken van je palet een probleem kan zijn. Zo’n afscheurpalet bestaat uit een blok met vellen siliconenpapier, met een speciale, niet-absorberende coating. Je kunt er uitstekend met zowel wat dikkere als wat vloeibaardere verf mee werken. Na gebruik scheur je het vel af en gooi je het weg — eenvoudiger kan werkelijk niet! Bovendien hebben deze afscheurpaletten een achterplat van karton en een duimgat, zodat je ze goed vast kunt houden, net zoals een klassiek palet. Veel mensen vinden zo’n afscheurpalet trouwens zó handig, dat ze het niet alleen op reis, maar ook in hun atelier gebruiken!


8 —Het stay-wet palet

Dit afsluitbare palet werd speciaal ontwikkeld voor acrylverf. Zoals de naam al suggereert, droogt je verf niet op op je palet. Je acrylverf kan dagenlang — en als je het palet in de ijskast bewaart wel wekenlang — bruikbaar blijven. Het maakt gebruik van vochtvasthoudend papier, waarop een vochtdoorlatend membraam-papier ligt. Slim bedacht!


9 — Het klappalet

Mocht je onderweg willen werken, dan is dit afsluitbare klappalet met verschillende mengvakken ideaal. Je sluit het af met een deksel, die een speciale sluitring heeft. Daardoor blijft je verf langer fris! Het is gemaakt van een speciale kunststof, die resistent is tegen verkleuring. Zeker een aanrader voor bijvoorbeeld aquarelleren on-the-go!


10 — Het peel-off palet

De naam zegt het eigenlijk al. Dit kunststof palet heeft een speciale coating, waardoor je de opgedroogde verf er makkelijk vanaf kunt trekken. Dit werkt goed vooral met acrylverf. Let trouwens op dat je niet te hard krast over je palet: zo spaar je de coating en gaat je palet langer mee! Heel handig als je toch niet zo’n zin hebt om de boel schoon te schrobben… TIP! En perfect voor acrylic peel-offs!


11 — Het mengbekerpalet

Dit palet bestaat uit een kunststof houder met 12 mengbekertjes. Het handige aan dit palet is dat de bekertjes ook deksels hebben om je verf fris te houden. Dit werkt vooral goed met aquarelverf of caseïne. En ook dit palet kun je weer makkelijk schoonmaken met lauw water en wat zeep, bijvoorbeeld groene zeep.


12 — Het glazen palet

NIEUW! Op dit magnetische glazen palet kun je magnetische verfnapjes vastklikken. Die napjes vul je bijvoorbeeld met aquarelverf uit een tube. Super-handig als je al je kleuren bij de hand wilt hebben! En je hoeft nooit bang te zijn dat je napjes kwijtraken, want ze zitten immers goed vast. Schoonmaken? Een doekje en wat lauw water should do the trick.


TIP! Niet zo’n zin om speciaal paletten te kopen? Kijk dan eens in je keukenkastje!

13 — Het bord palet

Goed kans dat je wat oude borden over hebt: perfect! Of van die plastic of papieren bordjes, die je op verjaardagen en feestjes gebruikt: handige wegwerppaletten!


14 — Het dienblad palet

Ik denk dat er in elk huishouden wel wat dienbladen of plastic trays te vinden zijn die je kunt gebruiken als palet. En door de opstaande rand kun je ze ook goed gebruiken voor het mengen van wat vloeibaardere verf.


15 — Het anti-waste palet

Eigenlijk kun je alles wel gebruiken als palet. Of het nou bakjes zijn die je over hebt van dat eten dat je thuis hebt laten bezorgen, omgekeerde deksels van potjes of lege kuipjes, het is allemaal bruikbaar. Zo ben je én goed bezig voor het milieu én heb je een goede reden om nog een keer aan te kloppen bij thuisbezorgd. Dus ga lekker snuffelen in je eigen huis en gebruik je fantasie voor jouw perfecte palet!

Met deze 15 varianten moet je vast een palet kunnen vinden dat perfect is voor jou! Dus sla je slag in onze webshop of kom weer eens lekker langs in één van onze winkels! En mocht je nou zelf een palet in elkaar zetten, deel dan jouw creatieve oplossing op social media en tag ons op @gerstaecker_NL.


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL