Amylee Paris | Penselen reinigen – handige TIPS!

Heb jij er nou ook altijd last van dat je je penselen weg moet gooien, omdat ze hard zijn geworden door opgedroogde verf en de haren alle kanten op staan? Of omdat ze zijn gaan roesten, omdat ze niet op de juiste manier schoongemaakt zijn? Tijd om hier iets aan te doen! In deze BLOG-post geef ik je mijn TIPS om de levensduur van je penselen te verlengen. Want zeg nou zelf, dat geld kun je toch veel beter gebruiken voor andere kunstmaterialen!


Hoe maak ik mijn penselen schoon?

Regelmatig krijg ik de vraag, hoe ik mijn penselen schoonmaak en hoe ik voorkom dat ze snel onbruikbaar worden en ervoor zorg dat ze langer mee gaan. Helaas is er geen gouden tip die áltijd voor álle voor alle penselen werkt, maar in deze BLOG-post laat ik je zien hoe ík mijn aquarel-, acryl- en oliepenselen schoonmaak. Doe er je voordeel mee, misschien kun jij deze technieken ook voor jouw penselen gebruiken!


Het schoonmaken van aquarelpenselen

Aquarelpenselen zijn het makkelijkste om schoon te maken. Zoals de naam al suggereert, is aquarelverf gebaseerd op water, waardoor 'ie makkelijk te verwijderen is uit de haren van je penseel. En het bindmiddel van aquarelverf — meestal Arabische gom — blijft wateroplosbaar, dat helpt ook!

  • Maak in de palm van je hand een sopje van schoon water en zwarte penselenzeep (op de foto zie je trouwens een rode variant — was een cadeautje van Gerstaecker, niet te koop — maar dat is dezelfde zeep...) of een andere penselenzeep, bijvoorbeeld kernzeep. Deze zepen maken je penselen niet alleen schoon, ze werken ook als een conditioner en voorkomen dat de haren van je penselen uitdrogen en bros worden.
  • Wrijf je penseel zachtjes heen en weer in de palm van je hand en spoel je penseel zo nu en dan schoon met water. Zodra het water helder blijft, is je penseel schoon.
  • Knijp zoveel mogelijk water uit de haren en breng ze met de topjes van je vingers weer terug in model.
  • Laat je penseel drogen met de haren naar beneden, bijvoorbeeld door je penseel verticaal op te hangen. TIP! De klemmetjes uit deze BLOG-post van mij zijn 'n uitkomst! Of leg ze horizontaal te drogen. Zet je penselen nooit op hun kop, met de haren naar beneden. Dat is het beste recept om de haren van je penseel gegarandeerd naar de gallemiezen te helpen, of je penseel nou nat of droog is. En zet een nat penseel liefst ook niet met de haren omhoog te drogen: zo kan er namelijk water in de bus van je penseel blijven staan, waardoor de haren op den duur los kunnen komen te staan, of de bus van je penseel kan gaan roesten.
  • Deze techniek werkt trouwens ook voor penselen die je gebruikt met gouache en inkt.

Het schoonmaken van acrylpenselen

Acrylpenselen maak je op een iets andere manier schoon dan aquarelpenselen. Het belangrijkste verschil is eigenlijk wel dat je ze tijdens het schilderen niet uit laat drogen — nat houden, dus — en dat je ze meteen na gebruik schoonmaakt. Als je dit niet doet, dan verhardt de verf al snel in de haren. En zelfs al lukt het je dan met kunst- en vliegwerk alsnog om ze schoon te maken, de haren van je penseel hebben dan wel een knauw gekregen.

  • TIP! Voor acrylverf kun je het beste synthetische penselen gebruiken, omdat deze beter bestand zijn tegen de effecten van acrylverf en daarbij zijn ze een stuk makkelijker schoon te maken.
  • Zorg, zoals gezegd, dat je penseel tijdens het schilderen niet uitdroogt.
  • Veeg met een stuk papier eerst de meeste verf die op je penseel zit af. Dat maakt het schoonmaken van je penseel makkelijker en sneller.
  • Spoel je penseel grondig af met schoon water en ga dan op dezelfde manier en met dezelfde zeep te werk als bij aquarelpenselen. TIP! Je kunt ook een siliconen spons of schoonmaakmat of treefje gebruiken!
  • Knijp het water zachtjes uit de haren, breng de haren weer in model en laat je penselen op dezelfde manier drogen als aquarelpenselen.

Het schoonmaken van oliepenselen

Ja, je kunt met olieverf het mooiste werk maken, maar het schoonmaken van oliepenselen is daarentegen wel een hoop werk. Gelukkig hebben we hier de perfecte materialen voor!

  • Wrijf de overgebleven verf zachtjes van de penseel af. Het is in dit geval erg belangrijk om elk gedeelte van de penseel te reinigen, tot aan de metalen bus, waarin de haren gezet zijn.
  • Olie reinigt olie. Maak je penselen dus eerst schoon met olie. Of je nou saffloerolie, walnootolie of lijnolie gebruikt, ze werken allemaal goed, vooral voor een eerste reiniging.
  • Was ze daarna met dezelfde zeep die je bij aquarel- en acrylpenselen gebruikt of terpentine (het liefst geurloos) of terpentine-vervanger.
  • Ook kun je, vooral bij olieverf die al een beetje opgedroogd is een penselenreiniger gebruiken, bijvoorbeeld die van Gerstaecker of I Love Art. Deze zijn een stuk prettiger in het gebruik dan terpentine. Gerstaecker heeft trouwens ook een eco-variant!
  • Breng ook nu de haren van je penseel weer netjes in vorm te zetten en laat je penseel op dezelfde manier drogen als aquarel- en acrylpenselen.

Hopelijk gaat het schoonmaken van je penselen je nu een stuk beter af! In mijn BLOG-rubriek — DIY met Amylee — heb ik trouwens nog veel meer tips & tricks om je kunstzinnige proces een stuk makkelijker te maken!

En je weet het — heb je mooi werk gemaakt, deel dat dan op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL !


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL