Amylee Paris | Papierklemmen — eenvoudig praktisch!

Papierklemmen, wie kent ze niet? Klemmetjes in verschillende maten, met een simpel, maar praktisch design en één simpele taak — zou je denken. Maar papierklemmen kunnen voor een hele hoop dingen gebruikt worden. In deze BLOG-post geef ik je 20 TIPS hoe je papierklemmen kunt gebruiken om je dagelijkse leven een stuk makkelijker te maken!


  • TIP 1 — Een penseelhaak

Klem een paar papierklemmetjes aan je schildersezel. De ronde uiteindes van de klemmen kun je dan gebruiken om je belangrijkste penselen in te plaatsen. Zo weet je altijd waar deze gebleven zijn en zijn ze altijd bij de hand.



  • TIP 2 — Een bloemig schilderspalet

Verzamel zeven deksels van jampotjes met dezelfde maat en plaats ze in een bloemvorm, één in het midden en zes er rond omheen. Plaats mini papierklemmetjes aan de randjes waar de middelste deksel tegen de andere zes aankomt. Daarna verwijder je de hendels van de klemmetjes — zo blijven ze stevig vast zitten!


  • TIP 3 — Klemmetjes tegen verspilling

Wil je alle verf die in een tube zit ook écht gebruiken? Rol dan de achterkant van de tube op en zet er een grote papierplek op. Zo duw je alle verf uit je tube. Dit anti-waste idee werkt trouwens ook bij tandpasta!


Pboxx Pixelboxx 2542497
  • TIP 4 — Afsluiter van een plastic tube

We zijn nog niet klaar met de tips om verspilling tegen te gaan! Dit slimmigheidje is bedoeld voor tubes waar je niks meer uit gedrukt krijgt. Knip ze in het midden open. Je zult zien dat er nog steeds een hoop bruikbare verf in zit. Mocht dit zo veel zijn dat je het niet in één keer kunt opmaken, dan komt daar onze held weer om de hoek kijken. Je kunt namelijk één of meer papierklemmen gebruiken om het opengeknipte gedeelte van je tube af te sluiten. Zo kun je je verf nog meerdere dagen tot zelfs weken bruikbaar houden!


  • TIP 5Show off your art

Zoek je een simpele manier om wat kleiner werk of foto’s ten toon te stellen? Ook daar zijn papierklemmen handig voor! Klem je werk vast en haal de hendels los — zo fungeert de papierklem als een houder en blijft je werk rechtop staan.


Pboxx Pixelboxx 2542495

TIP 6 — Papierrol vastzetten

Heb je nog een rol (cadeau)papier liggen die constant uitrolt? Ook hier heb ik weer een simpele oplossing voor. Zet een papierklem vast aan ieder uitende van de rol. Zo blijft je rol netjes!


Pboxx Pixelboxx 2542500
  • TIP 7 — Lint en tape dispenser

Heb je rolletjes met tape en lint die je veel gebruikt rondslingeren en wil je deze handiger in gebruik maken? Papierklemmen to the rescue! Plaats op drie van de vier hoeken van een glas een papierklem. Steek een potlood met rol in het midden door de ronde uiteindes van de tegenover elkaar staande papierklemmen. Steek de lint door het uiteinde van de overgebleven papierklem. Zo kun je je lintjes voortaan een stuk handiger afknippen en gebruiken!


  • TIP 8 — Handgemaakte tang

Moet je iets onhandigs oppakken, maar gaat het niet met je handen, bouw dan je eigen tang! Hiervoor heb je twee grote roerhoutjes nodig, een grote papierklem en masking tape. Plaats de papierklem tussen de uiteindes van roerhoutjes en maak de hendels vast met de tape aan de roerhoutjes. Et voilà, je handgemaakte tang is compleet!


  • TIP 9 — Tekenbord

Heb je inspiratie om ineens ergens te gaan tekenen, maar heb je geen goed schetsboek bij de hand, alleen losse vellen? Dan is het tijd om creatief te zijn: klem een los vel vast op een harde ondergrond, zoals een stuk hout, karton of plastic — wat je maar hebt liggen. En tekenen maar!


Pboxx Pixelboxx 2542498
  • TIP 10 — Mini-penseelhouder

Klem een grote papierklem op een glas met water of peut met de hendels naar boven. Hiertussen kun je je penselen — al dan niet nadat je ze uitgespoeld hebt — leggen, klaar om gebruikt te worden.


  • TIP 11 — Extra storage organiser

Ligt je bureau al propvol en heb je totaal geen idee meer wat wáár ligt? Gebruik dan deze simpele manier om wat kleiner grut aan bijvoorbeeld je muur te hangen. Voor deze tip gebruik je schone, in tweeën geknipte plastic flessen. Hier zet je een papierklem aan vast, die je ophangt aan een haakje in je muur. Zo heb je al die onmisbare kleine frutsels, die altijd foetsie zijn als je ze nodig hebt, overzichtelijk bij de hand!


Pboxx Pixelboxx 2542503
  • TIP 12 — Tubes ophangen

Een variant op hetzelfde idee: wil je ook graag je tubes makkelijk gesorteerd hebben? Klem dan kleine papierklemmetjes aan de onderste rand van je tubes en hang ze met de hendels op haakjes aan de muur of je kast. Het staat niet alleen mooi, maar is ook lekker praktisch. Zo heb je namelijk ook een overzicht van al je kleuren — zeg maar een real life kleurkaart!


  • TIP 13 — Modulair opbergsysteem

Om nog verder door te gaan op het thema opruimen, hier nog een tip! Heb je geen pennen- of penselenbakjes maar wil je wel je penselen en andere materialen goed splitsen in verschillende vakjes, maak dan weer gebruik van door midden geknipte plastic flessen! Zet deze aan elkaar vast met papierklemmen en haal de hendels eraf. En zo heb je ineens een heel regiment aan handige bakjes — uitbreidbaar tot in het oneindige bovendien!


Pboxx Pixelboxx 2542511
  • TIP 14 — Tijdschrift-tentoonstelling

Heb je mooie tijdschriften & magazines die je graag tentoon wilt stellen aan je muur? Hang ze dan met een papierklem op aan je muur. Mooi gedisplayed voor weinig geld! Werkt trouwens ook voor kranten…


Pboxx Pixelboxx 2542504
  • TIP 15 — Portfolio

Heb je mooie tekeningen die je wilt presenteren in een portfolio, maar heb je geen map bij de hand om ze in te doen? Klem dan alle vellen aan elkaar vast met papierklemmen. Bevalt dit goed en wil je het graag zo houden? Verwijder dan de hendels voor een betere look. Er is trouwens ook geen snellere en eenvoudigere manier om zelf een klein boekje in te binden!


  • TIP 16 — Opspannen van aquarelpapier

Aquarelpapier bobbelt vaak als het nat wordt en opdroogt. Ook hier: papierklemmen to the rescue — zolang je er maar een heleboel hebt! Zet een (eventueel natgemaakt) vel aquarelpapier papier vast aan een even grote, stevige plaat van bijvoorbeeld multiplex of hardboard — of gebruik een leeg spieraam. Zet je vel papier rondom vast met papierklemmen. De hendels kun je er eventueel verwijderen. Zo zit je aquarelpapier goed vast en droogt het mooi strak op!


Pboxx Pixelboxx 2542509
  • TIP 17 — Een kunstwerk tentoonstellen

Ook voor groter werk — of het nou op papier, doek of hout is — kun je papierklemmen gebruiken om het te displayen! Zet de papierklemmen vast aan de randen van je werk en gebruik de ronde uiteindes van de hendeltjes om ze aan een spijker of pushpin te hangen. Simpel — maar het ziet er al meteen een stuk professioneler uit!


Pboxx Pixelboxx 2542508
  • TIP 18 — Bescherming voor je doek

Heb je een hoop schilderijen in je atelier staan en kun je ze eigenlijk niet goed opbergen? Pak je werk dan losjes — niet te strak, want dan kan het gaan plakken! — in in bubbeltjesfolie. Simpel, zou je zeggen, maar toch gaat dit vaak mis omdat het folie vastgemaakt wordt met tape, dat moeilijk te verwijderen is, zonder het folie te scheuren of je werk te beschadigen. Ook hier bieden papierklemmen uitkomst: je werk is beschermd, maar ook weer snel en makkelijk uit te pakken. En je bubbeltjesfolie blijft heel, klaar om opnieuw gebruikt te worden. Dit is trouwens ook een goede oplossing om beschadigen tijdens het vervoer van je werk te voorkomen. Maar let er wel op dat je je werk niet te lang in bubbeltjesfolie laat zitten: dat kan het doordrogen belemmeren.


  • TIP 19 — Papierrolhouder

Tijd om weer even lekker te knutselen voor deze tip! Je hebt hier een papierrol, twee grote papierklemmen, een groot roerhoutje en 2 haken voor nodig. Steek het roerhoutje door de rol en klem aan elk uiteinde een grote papierklem. Met de hendeltjes kun je je papierrolhouder dan ophangen aan de haken. Op deze manier heb je voor een habbekrats een papierrolhouder in elkaar geknutseld die je overal op kunt hangen!


Pboxx Pixelboxx 2542513
  • TIP 20 — Een penseeldroogrek

Mijn laatste tip alweer! Deze is handig om je schoongemaakte natte penselen op een goede manier te laten drogen. Voor deze tip heb je een kleding-, was of droogrek of iets dergelijks nodig dat je op z’n zijkant kunt zetten. Tussendoortipje! Heb je niks? Kijk dan ‘ns op straat bij het grofvuil — daar vind je altijd wel wat. Upcycling noem ik het maar…Of gebruik een stuk betonijzermat of vierkant gaas als je meer van de industrial look bent. Klem je penselen aan de verticale spijlen van je rek vast met de haren naar beneden. Op deze manier drogen je penselen op de juiste wijze, zonder dat resten van water, zeep, peut of verf de hulzen van je penselen aantasten. Bijkomend voordeel: de haren van je penselen zakken niet uit, wat wel kan gebeuren als je ze rechtop te drogen zet.


Je ziet dat zo’n simpel papierklemmetje behoorlijk ingenieus is, met z’n zuivere en functionele ontwerp, sterke stalen veer, afneembare afgeronde hendeltjes en lange gebruiksduur. En alles is goed doordacht: om te openen, druk je op de hendels en om te sluiten, laat je ze weer los. Heel gemakkelijk in gebruik!

En wat een hoop dingen zijn er mogelijk met deze papierklemmetjes! Ik kan in ieder geval niet meer zonder!

Wil je ze ook, die handige papierklemmen? Bij Gerstaecker kun je kiezen uit verschillende soorten:

Amylee Paris Profiel 3

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL