Amylee Paris | Oliepastel — verdunnen voor beginners!

Oliepastel is een prachtig medium, waarmee je heel mooi werk kunt maken. Maar het is niet specifiek gemaakt voor detailwerk. Dat betekent echter nog niet dat je daarvoor een ander materiaal nodig hebt! Oliepastels kun je namelijk verdunnen, waardoor ze bijna een soort olieverf worden. Hoe? Dat leg ik je uit in deze BLOG-post, zodat ook jij straks méér kunt met oliepastel!


Hoe verdun je oliepastels?

Oliepastels kun je op je palet of meteen op je papier verdunden met N°9 Citrus Essence Brush Cleaner™, de penseelreiniger op citrus-basis van CHELSEA of andere penselenreinigers. Maar ook met bijvorbeeld lijnolie, siliconenolie of terpentine krijg je goede resultaten. Zo maakt je van je oliepastel een soort olieverf.

Ik gebruik zelf trouwens altijd die penselenreiniger van CHELSEA. Die is een stuk minder schadelijk om in te ademen dan terpentine. En ruikt nog lekker ook — zeker een musthave!

TIP! Met een penseel dat je in een verdunner of olieverfmedium gedoopt hebt, maak je je oliepastel nóg dunner en zet je nóg makkelijker fijne en precieze lijnen.

Op deze manier krijgt je oliepastel een makkelijk uit te strijken consistentie, zonder te druipen. Met subtiele tinten, die er nog steeds wasachtig uit zien.


Het verdunnen van oliepastel — good-to-know!

Hou er rekening mee dat de verdunde kleuren minder consistent en iets korreliger kunnen zijn. Als je een penselenreiniger of terpentine gebruikt, maak je je oliepastels ook schraler. Sommige kleuren kunnen dan wat grijziger of doffer worden. Gebruik dus ook weer niet teveel!

Als je met niet verdunde oliepastel werkt over verdunde oliepastel, worden je lijnen een stuk levendiger. Speel hier vooral mee, om je werk extra karakter en bijzondere kleurcontrasten te geven!

TIP! Om je oliepasteltekeningen te beschermen, kun je ze afdekken met siliconen- of bakpapier, bijvoorbeeld bij vervoer of opslag. Je kunt ze ook fixeren met d´Artigny fixatief van SENNELIER. Dit speciaal voor oliepastels en waskrijt ontwikkelde fixatief vormt een watervaste, kleurloze en niet-vergelende, licht glanzende beschermlaag óp je kleuren. Het dringt niet ín je kleuren door en lost ze ook niet op. En natuurlijk kun je je werk ook inlijsten onder glas!


Oefenen, oefenen, oefenen — and then some more!

Bij deze techniek moet je veel oefenen. Misschien dat je eerste poging meteen lukt — beginner’s luck, nietwaar — maar het zal geheid ook wel ‘ns misgaan. Geeft niet, wanneer je deze techniek eenmaal onder de knie hebt, krijg je de mooiste resultaten.



Tot slot — ter demonstratie & inspiratie!

Heb jij nou naar aanleiding van deze BLOG-post een prachtig werk gemaakt, deel dat dan op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2022 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2022 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL