Amylee Paris | Maak de leukste cadeautjes — met sjablonen!

Sjablonen zijn een musthave voor creatieve mensen die snel & efficiënt willen werken. Wil je bijvoorbeeld voor meerdere mensen een shirt bedrukken met een specifieke afbeelding, dan kan een sjabloon echt wel een uitkomst zijn. Maar ook als je een vorm heel strak neer wilt zetten — ook al is het een one-off — kan een sjabloon gemakkelijk zijn.

Stamp it or spray it — dus tamponeren met verf of spuiten met spraypaint of airbrush — dat zijn de beste manieren om met sjablonen te werken. Gebruik verse verf of inkt, die zo min mogelijk verdund is. Zo vermijd je zoveel mogelijk het onder je sjabloon uitlopen van je verf of inkt en krijg je strakkere lijnen. En je kunt natuurlijk ook met droge mediums zoals (kleur)potlood, markers en stiften of (pastel)krijt werken.

Sjablonen kun je trouwens zowel horizontaal – bijvoorbeeld op een tafel – als verticaal – bijvoorbeeld tegen de muur – gebruiken.

Welke methode je ook kiest, het is altijd raadzaam om je idee eerst even uit te testen. Het beste gaat dat natuurlijk op een soortgelijk materiaal als waarop je wilt gaan werken, maar als dat niet kan kun je ook een stuk papier gebruiken. TIP! Zelf gebruik ik daar graag de gladde kant van kraftpapier voor. Zo kun je zien of het werkt, krijg je de techniek een beetje in je vingers en kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. En vergeet niet je sjabloon te verwijderen — en eventueel schoon te maken — voordat de verf volledig is verhard.

Good-to-know! De Engelse term voor sjabloon is stencil. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar heen gebruikt. En wist je dat de echte diehards het stencil onderscheiden van het masker? Het masker is eigenlijk het negatieve deel van het stencil.


Welke sjablonen zijn er zoal?

  • Het traditionele sjabloon — over het algemeen gemaakt van kunststof. Deze dunne, maar stevige sjablonen kun je vastzetten met tape of een niet permanente spraylijm. Handig: de spraylijm zorgt ervoor dat je verf niet uitvloeit onder je sjabloon — of om het op z’n diehards te zeggen: onder het masker van je stencil : -)
  • Het zelfklevende sjabloon — ook deze sjablonen zijn meestal gemaakt van kunststof. Met de kleefzijde kun je zo’n sjabloon perfect op je drager plakken: zo kun je meteen beginnen. TIP! De meeste zelfklevende sjablonen zijn stevig genoeg om ze, als je ze meteen na gebruik schoonmaakt, nog ’n keer te gebruiken, al dan niet met tape of een niet permanente spraylijm.
  • Het foam sjabloon — gemaakt van dik schuim. TIP! Deze sjablonen zijn eigenlijk buitenbeentjes: je kunt ze namelijk ook gebruiken voor het maken van reliëf oppervlakken en 3D-werk met bijvoorbeeld modelleerpasta of boetseerklei.
  • Het handgemaakt sjabloon — bijvoorbeeld gemaakt van PVC-platen, polyester-platen of Rhenalon-platen. Deze sjablonen maak je zelf. Voor de dunnere platen kun je een sjabloonmes gebruiken, voor de dikkere een cutter, schaar of zaag. Het is een precisiewerkje dat wat tijd en handigheid kost, maar zo krijg je wel unieke sjablonen, die je keer op keer kunt gebruiken. Ook deze sjablonen kun je tijdelijk vastzetten met tape of lijm, maar omdat ze van een wat stugger materiaal gemaakt zijn, is dat niet altijd nodig. Het wegwerp-sjabloon — ook deze sjablonen maak je zelf. Bijvoorbeeld van karton zoals grijsboard , stevig papier — ook hier komt dat kraftpapier weer van pas, bijvoorbeeld op de rol — of wat je maar voor handen hebt. Meestal gebruik je ze zonder lijm, eventueel met wat tape. TIP! En ook al zijn ze gedacht als wegwerp-sjabloon, zo’n sjabloon kun je met een beetje mazzel best wel vaker gebruiken.

Eén van de vele mogelijkheden

Zoals gezegd kun je met bijna alles sjabloneren, als je verf, inkt of wat dan ook maar niet te vloeibaar is. Maar één favoriet, waar iedereen — diehard of beginneling — goed mee uit de voeten kan is spraypaint!

En dan nog wat klassieke tools

Mocht je met verf willen werken, dan zijn tamponeerkwasten of sponsjes altijd wel superhandig.


TIP! Zelf gebruik ik — zoals veel schilders — sjablonen niet alleen om m’n spullen te personaliseren en cadeautjes te maken, maar ook om te schilderen. En niet alleen tijdens het schilderen zelf, maar ook om met gesso of primer alvast wat voorwerk te verrichten in de grondeerlaag van m’n schilderij!


Werk jij óók zo graag met sjablonen? Laat het ons dan zien — deel je werk op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL