Amylee Paris | Je signatuur – name your art, own your art!

Je schilderij signeren, waarom zou je? Nou, de vraag is beter, waarom niet?? Een paar van de meest bekende schilders hebben één grote overeenkomst en dat is dat ze allemaal een herkenbare – bijna niet te vervalsen – signatuur hebben. Al helemaal wanneer je je schilderijen gaat verkopen, wil je dat mensen je signatuur herkennen. Het digitale tijdperk is daarin ook een groot voordeel, want als mensen je naam kunnen lezen op een schilderij, kunnen ze je ook opzoeken op het internet!


Het nut van een signatuur

Een signatuur geeft je schilderij toch nét dat beetje extra. Het zorgt voor een professionele look en kan – als je de juiste producten gebruikt – ook voor altijd blijven zitten. Dus zelfs over tientallen jaren kan iemand jouw kunst nog steeds herkennen aan je signatuur — en dat maakt het een ontzettend essentieel onderdeel van je schilderij.


De belangrijkste punten bij het signeren van een schilderij:

  • Signeer al je werk dat klaar is. Schrijf je signatuur aan de voorkant en schrijf details op de achterkant — zoals de datum, techniek, materialen en zo meer.
  • Zorg voor een signatuur die herkenbaar en opzoekbaar is. Maak ‘m niet te ingewikkeld, maar zorg wel dat ‘ie typisch voor jou is.
  • Neem de juiste ruimte in beslag. Maak je signatuur niet te groot, maar ook zeker niet te klein, zodat ‘ie niet meer leesbaar is. Zet ‘m op een plek waar ‘ie opvalt, maar geen afbreuk doet aan je algehele schilderij.
  • Wees consistent. Dit is erg belangrijk. Als je je signatuur steeds gaat verandert qua stijl of formaat, is de kans groot dat mensen ‘m niet gaan herkennen.

De beste materialen voor een perfecte signatuur

  • Signeer je schilderij met dezelfde materialen die je gebruikt voor je schilderij. Dus, als je een olieverfschilderij hebt gemaakt, signeer je ook met olieverf. Hetzelfde geldt voor acrylverf.
  • Signeer je schilderij vóórdat je het vernist. Je signatuur heeft anders een grotere kans om te vervagen. En als het vernis vergeeld is en verwijderd wordt om een nieuw vernis aan te kunnen brengen, zou anders óók je signatuur verwijderd worden. En dat kan dan weer problemen opleveren bij de authenticatie van je werk…
  • Gebruik de juiste materialen voor jouw look. Wil je een ronde, flexibele handtekening, dan werkt een penseel met een fijne punt (maat 1,2 of 3) het beste. Een zwierige handtekening met lange uithalen, die opvalt door het reliëf, kun je mooi maken met reliëf contourpasta. Een dynamische, hoekige handtekening kan dan weer het best gemaakt worden met een marker.

Je ziet, je zou denken dat zoiets kleins als een signatuur niet zo belangrijk is, maar dat is ‘ie dus zeker wel! Degene die jouw werk nu koopt, hoeft niet meteen dezelfde te zijn die het over tientallen jaren heeft. De volgende eigenaar moet je werk ook kunnen herkennen. De kans is daarmee veel groter dat je werk daarmee een langere levensduur heeft.

Dus verzin een prachtige signatuur die jou dierbaar is én goed herkend kan worden door anderen — net als die van mij!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL