Amylee Paris | Een waaierpenseel — wat kun je ermee?

Je hebt hem vast wel eens gezien, zo’n waaierpenseel. En als je niet weet wat je ermee kunt doen, heeft z’n vorm je vast wel ‘ns verbaasd. Want hoe kun je daar nou mooie schilderijen mee maken? Zelf dacht ik er ook altijd zo over, tot ik onze goede vriend Bob Ross op televisie ermee bezig zag. Wat een prachtige effecten kon hij er mee maken zeg! De volgende dag stond ik meteen in de winkel om er zelf één in huis te halen.

En nu — een paar jaar later — is het een musthave in mijn atelier. Omdat ik denk dat er nog steeds veel mensen zijn die hetzelfde denken als ik vroeger, heb ik een speciale BLOG-post geschreven over het waaierpenseel, zodat iedereen er net zo’n grote fan van wordt als ik!


Verschillende uitvoeringen

Net als bij normale penselen, kun je bij waaierpenselen kiezen uit een grote variatie aan vormen en materialen. Je kunt ze gebruiken voor droge én natte technieken, zoals olie, acryl, aquarel en inkt. Een paar voorbeelden:

Waaierpenselen met…

  • marterhaar, varkenshaar, runderhaar, dassenhaar of synthetisch haar
  • die flexibel of springerig en glad of ruw zijn
  • en een gewone of een getande waaiervorm hebben

Zelf kies ik mijn waaierpenseel uit op gevoel. Ik werk graag met waaierpenselen die ietwat ruwer & springerig zijn.


Verschillende toepassingen

Omdat je nooit zo goed van tevoren in kunt schatten hoe het resultaat er exact uit gaat zien, kun je waaierpenselen niet gebruiken voor precieze en scherpe details.

Maar je kunt ze daarentegen wel goed gebruiken voor…

  • het verwassen, verdoezelen en uit laten lopen van kleuren
  • het maken van kleurovergangen
  • zachte details en gekartelde randen
  • vloeiende bewegingen, speciale effecten, reeksen markeringen en meervoudige lijnen

Bijvoorbeeld voor…

  • wolken en watervallen
  • bladeren, takken en bomen
  • bont, haar en gras

TIP! Hoe minder druk er op de punt van je penseel staat, hoe minder zichtbaar de lijn zal zijn. Het belangrijkste is dat je weet hoe je de druk moet doseren om een natuurlijke look & feel te krijgen.


Een waaierpenseel kan daarnaast vaak extra details geven aan werk dat je opgezet hebt met een gewoon penseel. Wanneer je bijvoorbeeld met een normaal penseel kleur hebt aangebracht, kun je een waaierpenseel gebruiken om lijnen vloeiend te maken, kleuren met elkaar te mengen, randen te vervagen, schaduwen te maken en hoge lichten op te zetten. TIP! Bij droog pastel kun je er te grote korrels pigment mee weghalen.

Good-to-know! Vooral de punten van waaierpenselen van natuurlijk haar zijn perfect om prachtige effecten mee te maken. Het stevige haar blijft tijdens gebruik op zijn plaats. Bij de vaak wat zachtere synthetische penselen kunnen de haren soms wat klonterig worden. Bij mij in ieder geval…


En dan nog wat voorbeelden

En mocht je nou na deze tips ook lekker aan de slag gaan met een waaierpenseel, deel dan je creatie op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL