Amylee Paris | Doodling — een creatieve techniek!

Doodling — we doen het allemaal! Of het nou vroeger was, tijdens saaie lessen op school. Of wanneer je ergens moet wachten. Of misschien zelfs wel tijdens lange telefoongesprekken. Maar waaróm doen we het eigenlijk? Het helpt je om beter na te denken én werkt tegelijkertijd relaxend, dat lijkt mij de voornaamste reden.

Zelf maak ik al m’n hele leven doodles. Mijn notitieboekjes en dagboeken staan er vol mee. Soms zijn het nutteloze krabbels. Maar soms zorgt zo’n tekeningetje er juist voor dat ik iets beter onthoud. Zelfs wanneer ik in een vergadering zit, gebruik ik doodles om mijn gedachten te ordenen.


Het verhaal achter doodling

Doodling is ook in de creatieve wereld populair. Het hele idee is het tekenen van iets uit de losse pols, terwijl je aandacht juist op iets anders gericht is. Vroeger werd doodling vaak gezien als iets nutteloos. Maar het heeft meer waardering gekregen, nu uit onderzoek is gebleken dat het een efficiënte techniek is, die mensen juist helpt. Het houdt je bij de les en wakkert tegelijkertijd je verbeelding aan!

Zentangle is nauw verwant aan doodling. Maar die techniek is gericht op het precies en zorgvuldig vullen van papier met hypnotiserende, abstracte patronen. Terwijl doodling juist veel vrijer is en geen vaste techniek heeft. Je kunt het overal en altijd doen, met zo goed als alle tekenmaterialen.


De voordelen van doodling

Vroeger werd vaak gedacht dat doodling typisch iets was van niet oplettende studenten. Maar in de praktijk is het vaak het tegenovergestelde. Het is juist een techniek die taaie — en saaie — stof tot leven brengt en visualiseert. Beelden helpen om informatie te groeperen en te begrijpen. Met als gevolg dat die informatie beter onthouden wordt. Vaak zijn het trouwens mensen in creatieve beroepen, die sowieso al ín beelden denken en mét beelden werken, die deze techniek gebruiken.

Hou er wel rekening mee dat doodling niet voor iedereen werkt. Voor sommige mensen werkt het letterlijk uitschrijven van tekst beter om iets te onthouden.

Maar doodling geeft je daarentegen ook de ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. En omdat je dan in een creatieve mindset komt, zullen sommige dingen je veel makkelijker afgaan. En last but not least: het geeft je ook gewoon een gevoel van tevredenheid, waardoor de tijd ook sneller gaat en je veel energieker blijft door de dag heen. A doodle-a-day keeps the boredom away!


Ideeën voor doodles

Iedereen heeft natuurlijk zo z’n eigen doodling stijl, maar dat neemt niet weg dat er een paar veel voorkomende manieren zijn.

  • Tekeningen of pictogrammen, aangevuld met korte aantekeningen en sleutelwoorden.
  • Tekstflarden die samengevoegd een bepaalde afbeelding vormen, zoals boeketten of andere motieven.
  • Vormen opvullen met decoratie elementen, zoals bellen, zigzaggen, spiralen, rimpelingen, ruitjes, strepen. Deze vorm heeft ook wel wat overeenkomst met Zentangle-geïnspireerde patronen.

En dit heb je nodig

Voor doodling heb je eigenlijk geen specifieke materialen nodig — if you can write with it, you can doodle with it!

Ben jij nou ook een echte doodleaar? Deel je doodles dan op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2022 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2022 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL