Amylee Paris | Craft labels — de kracht zit in de details!

Ben je op zoek naar het perfecte cadeaulabel, bijvoorbeeld voor dat verjaardagscadeautje, een dank-je-wel of je Sinterklaas surprises?

Of heb je voor je eigen webshop een ontzettend handige en mooie communicatie-tool nodig? Een soort visitekaartje 2.0 dat jou op een persoonlijke manier vertegenwoordigt bij je klanten.

Of verkoop je — zoals ikzelf — je kunst en wil je communiceren wélke materialen je wáárom gebruikt hebt en hóe mensen het beste om kunnen gaan met je werk?

Maak dan zélf eens craft labels — gepersonaliseerd, handgemaakt en toegesneden op elke specifieke situatie.

In deze BLOG-post laat ik je zien hoe je zulke labels zakelijk gebruikt en geef ik je drie ideeën uit mijn eigen kunstpraktijk! En wil je ze voor die Sinterklaas surprises gebruiken? De principes blijven hetzelfde — en voor die gedichtjes heb je mij niet nodig!


Craft labels — communiceer tegelijkertijd een algemeen & sympathiek gevoel én specifieke details

Als je zo’n label zakelijk wilt gebruiken, moet het er aantrekkelijk en persoonlijk uitzien én tegelijkertijd functioneel zijn. Het is vaak het eerste wat mensen zien als ze een pakje openen. Besteed er dus aandacht aan — slordig gepruts irriteert alleen maar en dan sla je de plank geheid faliekant mis! Als er technische informatie opstaat, zorg dan dat die ertoe doet en correct, up-to-date en compleet is. Staan er gebruiksinstructies op? Kort en duidelijk, graag! Je contactgegevens? Check ze dubbel, je oude telefoonnummer of incomplete e-mailadres, dat staat een beetje dom en ongeïnteresseerd…

Als zo’n label dan ook nog handgemaakt is, er verzorgd en aantrekkelijk uitziet en qua look & feel past bij je werk én bij die specifieke klant, geef je mensen het gevoel alsof het speciaal voor hen gemaakt is — en dat is het dan in zekere zin ook!

Het geeft een professionele, maar ook persoonlijke touch aan je werk.

En het maken van die craft labels? Ach, da’s een leuk karweitje dat niet veel geld, tijd en werk hoeft te kosten!


Zelf heb ik een voorkeur voor ronde labels. Maar ook van dat klassieke rechthoekige model – ook wel bekend als American tag – maak ik veel gebruik. Zo’n American tag is gemakkelijk te herkennen aan de twee bovenhoeken die schuin zijn afgesneden, met een verstevigd gaatje. Ik vind deze iconische labels persoonlijk zo mooi, omdat de prachtige retro-stijl heel goed samengaat met de aquarelverf, die ik vaak voor mijn labels gebruik. Die look & feel past bij mij en mijn werk!


Ik gebruik vaak deze materialen:

…en soms ook nog:

TIP! Ik gebruik een goede, mooie en stevige kwaliteit papier. Daar beknibbel ik niet op, dat zou penny wise, pound foolish zijn. Het gaat ook om de haptische kwaliteit, om het maar ‘ns deftig te zeggen — mensen pakken zo’n label immers vast! En die labels zijn niet groot, ik haal er aardig wat uit een enkel vel papier. Het is trouwens ook een perfect gebruik voor restjes papier.


En dan drie ideeën uit mijn eigen kunstpraktijk

Idee 1 — een Thank you label

Zo’n label wordt altijd gewaardeerd. Het zorgt voor een glimlach op het gezicht van degene die het krijgt en geeft een persoonlijke en attentvolle touch.

Het doet mij altijd denken aan de bedank-briefjes die ik als kind na afloop van een feestje of partijtje schreef — klassieke Franse opvoeding hè, er valt wat voor te zeggen!


Idee 2 — een Made in label

Voor kunstverzamelaars is dit een absolute musthave! Op zo’n label kun je de eventuele titel van je werk vastleggen, vermeld je waar en wanneer je je werk gemaakt hebt en welke materialen je gebruikt hebt.

En hoe charmant is het om zo’n label bij je werk op te kunnen hangen als een soort bordje!


Idee 3 — een How to label

Bij de meeste kunstwerken is het belangrijk om te weten hoe ze behandeld moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld materialen die niet tegen veel zon of een hoge luchtvochtigheid kunnen. Door transparant met zulke materiaal-technische info om te gaan en duidelijke instructies te geven, help je de koper van je werk en dek je jezelf in.

En niet onbelangrijk: je geeft je werk de beste kansen om de tand des tijds een beetje redelijk te doorstaan!


Mocht je nou ook zo’n prachtig craft label gemaakt hebben — en dat kan trouwens in allerlei vormen, kleuren en materialen, deze TIPS zijn slechts suggesties — deel ze dan op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL