Amylee Paris | Blank page syndrome — 12 TIPS!

We hebben er allemaal weleens last van gehad en zo niet, dan komt het echt nog wel — het blank page syndrome. Je wilt graag iets maken, maar hebt geen idee wat. Of je moet juist iets opleveren op werk of school en je hebt geen flauw benul waar je moet beginnen. Dat gevoel kan enorm frustrerend zijn en soms wel lange tijd blijven hangen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal stopt met tekenen en schilderen, zelfs al is het iets waar je juist zo van geniet. Maar maak je geen zorgen! In deze BLOG-post geef ik je 12 TIPS hoe je hier iets tegen kunt doen!

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van je dip is, bijvoorbeeld:

  • stress
  • mentaal overspannen
  • gelimiteerd door meningen van anderen
  • te weinig stimulatie
  • te vastgegroeid in routines
  • persoonlijke problemen

Door vast te stellen wat het exacte probleem is, is het al makkelijker om de juiste oplossing te vinden.


Page2

foto: Clark Tibbs — Unsplash

  • TIP 1 — Elimineer afleidingen

Tsja, we willen het allemaal heel graag, maar dat betekent nog niet dat het goed voor je is om te multi-tasken. Al helemaal niet als je juist rust & ruimte in je hoofd nodig hebt om je creativiteit de vrije loop te laten. Het is daarom beter om eerst die storende afleidingen weg te werken, voordat je verder gaat.

  • TIP 2 — Neem voldoende rust

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag, al helemaal als je aan een dead-line vastzit. Maar het kan er juist voor zorgen dat je sneller weer verder kunt, als je je hoofd en lichaam díe rust hebt gegeven, die ze nodig hebben. Neem de tijd — al is het maar kort — voor een wandeling of een meditatie-oefening. Je zult zien, grote kans dat je blokkade voorbij is en de ideeën weer stromen!

  • TIP 3 — Maak een planning

Soms is het moeilijk om jezelf tot actie aan te zetten. Door een planning te maken, zorg je ervoor dat je jezelf pusht om bepaalde dingen te doen. Daarbij voelt het ook gewoon lekker om ergens een vinkje achter te kunnen zetten. Let trouwens op dat je je planning ook weer niet té strak maakt — anders schiet je dáárvan weer in de stress!

  • TIP 4 — Begin met een vast ritueel

Dit kan jezelf heel erg helpen om niet in de stress te zitten tijdens het werken zelf. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je standaard je materialen op een vaste manier klaarzet, je palet mooi schoon en bruikbaar is en je kwasten klaarliggen. Dat geeft meteen veel meer rust als je aan je project begint. Hoewel het om je creativiteit de vrije loop te laten verstandig is niet te veel in routines te vervallen, kan het juist in een situatie als deze heel handig zijn om wél een routine te hebben. Dat geeft je hoofd de rust en vrijheid om je te focussen op je project.

Page3

foto: Kelly Sykkema — Unsplash

  • TIP 5 — Positive vibes

Elk creatieveling is in het algemeen wel een perfectionist. Waardoor het soms heel moeilijk kan zijn om trots op jezelf te zijn, omdat je toch die kleine foutjes ontdekt — die niemand anders ziet... Maar zorg dat je jezelf ook momenten gunt om trots op jezelf te zijn! En geef jezelf eens een cadeautje — en dat kan voor elk iets anders zijn — als iets gelukt is!

  • TIP 6 — Gewoon doen

Dit klinkt natuurlijk wel erg kort door de bocht, ik weet het, maar soms is het ook weleens letterlijk zo. Door jezelf even door die initiële frustratie heen te pushen en gewoon maar even iets simpels op papier te zetten — los van je eigenlijke werk — komt de boel soms toch weer op gang. Let er wel op, dat als het echt niet lukt je weer wat rust neemt om je stress niet verder te verhogen.

  • TIP 7 — Focus on the easy parts

Loop je vast omdat je iets heel complex moet maken? Begin dan met een wat simpeler gedeelte. In plaats van bijvoorbeeld handen tekenen, begin je eerst met de achtergrond of een ander, minder complex onderdeel. Als je een berg beklimt, begin je ook onderaan, toch?

  • TIP 8 — Maak een playlist met muziek uit je jeugd

Dit klinkt heel vreemd, maar door naar muziek van vroeger te luisteren, haal je ook het gevoel van die tijd terug. Vaak zijn dit positive vibes, waardoor je je meteen beter in je vel voelt. En dit is meteen een goede voorbereiding op het volgende punt, namelijk...

  • TIP 9 — Relaese your energy

Gooi je lijf en je emoties los! Voordat je begint — of juist tussendoor, wanneer het even niet meer gaat. Dans, zing, lach, ren of spring — whatever works for you om jezelf even helemaal los te laten. Doe dit ook weer niet té lang, want dan heb je daarna helemaal geen energie meer om te merken. Maar als je dit even doet, zul je merken dat je je veel vrolijker en enthousiaster voelt — waardoor je creativiteit weer gaat stromen.

foto: Harry Quan — Unsplash

  • TIP 10 — Relax met meditatie

Misschien werken de twee vorige tips voor jou totaal niet en moet je juist meer rust vinden in plaats van je rusteloosheid kwijtraken. Een goede tip hierbij is mediteren. Dit kun je letterlijk doen, maar je kunt ook meditatieoefeningen uitvoeren op creatief gebied. Maak bijvoorbeeld een Zentangle of ga aan de mark-making. Door dit soort oefeningen gun je je hoofd de rust, die het nodig heeft, zodat je daarna met meer rust aan je project kunt werken.

  • TIP 11 — Lees 'ns een boek

Het kan soms heel goed zijn om je in wat anders te verdiepen dan het project waarmee je bezig bent. Lees bijvoorbeeld 'ns een boek, altijd goed! Of dit nou kunstgericht is, of juist een verhaal dat zich afspeelt in een totaal andere wereld, het geeft je hoofd de afleiding die het nodig heeft. En daarbij kun je juist heel erg geïnspireerd raken door de ideeën van anderen.

  • TIP 12 — Vraag hulp

Het is moeilijk, dat weet ik zelf ook heel goed, maar soms is er echt geen andere optie dan hulp vragen. Aan vrienden of familie, maar ook aan andere kunstenaars die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.


Hopelijk heb ik je een beetje vooruit kunnen helpen met mijn TIPS om van dat blank page syndrome af te komen. Ik hoop dat je hierna weer lekker verder kunt.

En deel je werk ook zeker met ons door onze social media @Gerstaecker_NL te taggen!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!



© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL