Golden® SoFlat™ matte acrylverf — SoFlat is so flat!

Stacy Brock

SoFlat™ — de nieuwste ultra-matte acrylverf van Golden® — is ons antwoord op de steeds terugkomende vraag naar een zo mat, dekkend en vlak mogelijke verf.

En de feedback van de kunstenaars die SoFlat™ voor ons uitgeprobeerd hebben?

Wauw...wat een rijke kleuren — zó intens, zó vlak, zó mat! Werkelijk a joy to use!


Als Materials and Application Specialist van Golden® test ik, samen met mijn collega's, elk product voordat het vrijgegeven wordt aan het grote publiek. Toen Jim Hayes, onze Technical Director en hoofdchemicus, ons vroeg SoFlat™ te testen, waren we allemaal stomverbaasd! Deze verf is zó heerlijk om mee te werken — oh, that wonderful feel under the brush! En het resultaat is zó prachtig — mesmerizingly luxurious, velvety and rich! Het was meteen duidelijk voor ons: SoFlat™ is de verf die gemist werd door veel kunstenaars — truly one of a kind!

SoFlat™ heeft een vloeibare, enigzins thixotropische consistentie. Tijdens het schilderen valt de bijna zijdezachte gladheid op. Na het opbrengen egaliseert de verf zichzelf zo extreem goed dat penseelstreken bijna verdwijnen — self-leveling noemen we dat. Bovendien is SoFlat™ dekkender dan al onze andere verf-ranges en drogen de kleuren volkomen mat op. En natuurlijk is SoFlat™ duurzaam, flexibel en goed te mengen met alle andere acrylverven en mediums van Golden®.

SoFlat™ is awsome voor color field painting én tegelijkertijd perfect voor al die precieze kleine details waarvoor je doorgaans teruggrijpt op acryl gouache. Je kunt er strak grafisch werk mee opzetten — bright and bold — bijvoorbeeld pop art of edgy street art. In welke stijl je ook werkt, je krijgt gewoon een ongewoon mooie vlakke uitstraling zónder schittering.

Ter introductie bieden we SoFlat™ aan in 40 verzadigde kleuren, sommige beproefd en sommige gloednieuw. In potten, niet in tubes, zodat je de verf makkelijker om kunt roeren en er je kwast of penseel in kunt dopen. Overigens komen Mate Fluid acrylverf en Matte Heavy Body acrylverf te vervallen: SoFlat™ overtreft deze rangers in elk aspect!


Golden So Flat 4

Mooi hè? — SoFlat™ Ultramarine blue

The color!

SoFlat™ is hooggepigmenteerd, met rijke, verzadigde en heldere kleuren met een hoog chroma. Je kunt kiezen uit nieuwe kleuren — uniek voor SoFlat™ — en uit terecht populaire klassieke kleuren. Door de toevoeging van matterende vaste stoffen en hun unieke formulering kunnen de kleuren van SoFlat™ er trouwens iets anders uitzien dan dezelfde kleuren in onze andere ranges, ook al gebruiken we dezelfde pigmenten. En omdat ze veel dekkender zijn, krijg je al een volledige dekking in één of twee lagen. Een uitzondering zijn de fluorescerende kleuren, die van nature zeer transparant zijn. Maar de fluorescerende kleuren van SoFlat™ zijn wel dekkender dan dezelfde kleuren in onze andere ranges.

The feel!

Wauw — that wonderful feel under the brush! Dat is wat het werken SoFlat™ tot een genot maakt. Klinkt misschien wat overdreven, maar er is echt geen ander woord voor. De luxueuze , fluweelzachte en rijke kleuren zijn enigszins thixotropisch en in hoge mate self-leveling. Even uitleggen? Als je SoFlat™ in beweging brengt, bijvoorbeeld als je 'm omroert of er mee schildert, dan wordt 'ie vloeibaarder, met een bijna zijdezachte gladheid. Dat maakt het opbrengen van grote en egale kleurvakken zo veel makkelijker. En daarna egaliseert de verf zichzelf, de meeste penseelstreken trekken weg. Dit betekent trouwens niet dat je er geen details mee aan kunt brengen — dat kan uitstekend! SoFlat™ vloeit namelijk niet uit als water, het vlakt eenvoudigweg af. Wat blijft is ononderbroken kleur, rijk en mat.

Golden So Flat 1

Hier zie je de viscositeit van SoFlat™

The sheen!

Of beter het ontbreken ervan — want SoFlat™ is mat, super-mat. En dan niet krijtachtig mat — verre van — maar raadselachtig diep en intens mat. Die matheid van SoFlat™ zorgt er trouwens, naast de soepele viscositeit en het self-leveling karakter van de verf, ook voor dat penseelstreken vrijwel verdwijnen. Dus zelfs als je van dichtbij wat textuur zou kunnen zien, wordt het visueel onmerkbaar als je een klein beetje afstand neemt. Je kunt ook meerdere lagen mooi over elkaar leggen, maar veel lagen kunnen de glans wel iets verhogen.

Het gebrek aan oppervlakte-reflectie maakt het fotograferen van je werk ook veel makkelijker — een uitkomst voor grafisch ontwerpers & designers! Ter vergelijking zetten we de glanswaarden, gebaseerd op de hoeveelheid licht die wordt gereflecteerd onder een hoek van 60º, van onze verschillende ranges 'ns onder elkaar voor je:

  • SoFlat™ acrlverf 0,4 GU tot 2,8 GU
  • Heavy Body acrylverf — 8 GU tot 99 GU
  • Fluid acrylverf — 13 GU tot 100 GU
Golden So Flat 5

De glanswaarden van de verschillende ranges van Golden®


Enkele TIPS!

Penselen & kwasten:

We hebben veel verschillende soorten penselen & kwasten getest met SoFlat™ en vonden dat de meeste heel goed werkten om een gelijkmatige en gladde verflaag op te zetten. Het beste resultaat krijg je met het grootste platte penseel of de grootste spalter die je voor jouw specifieke werk kunt gebruiken. Zelfs een schuimkwast werkte goed, iets wat we normaal niet aanraden omdat het luchtbellen kan veroorzaken. Maar het self-leveling karakter van SoFlat™ wil bellen en bubbels niet echt vasthouden, zelfs niet wanneer je de verf voor gebruik roert of schudt. Dat raden we trouwens wel aan, want sommige kleuren kunnen enigzins neerslaan in de pot. Dat is inherent aan de extreem grote hoeveelheid vaste stoffen in SoFlat™ en absoluut géén mankement — gewoon wat roeren of lichtjes schudden voor gebruik!

Over het algemeen werken synthetische penselen het beste met acrylverf, omdat acrylverf niet zo vriendelijk is voor penselen van natuurlijk haar. En zachte penselen zullen minder textuur achterlaten dan grovere penselen.

Mediums & additieven

Wil je de droging enigzins vertragen? Dan raden we Retarder of OPEN Thinner aan, omdat deze middelen de glans niet noemenswaardig verhogen. Dit zijn trouwens additieven en geen mediums. Dat betekent dat ze geen bindmiddel bevatten, dus hou je aan een maximale toevoeging van 15% volumedeel Retarder of 25% volumedeel OPEN Thinner!

Glazing liquid — satin en Airbrush Medium, dat je in de winkels van Gerstaecker vindt, kun je eventueel ook gebruiken om de verwerkingstijd te verlengen, maar dit moet je wel beperken tot kleine toevoegingen. Anders wordt je verflaag glanzender en minder dekkend.

Om SoFlat™ te verlengen zonder de droogtijd te veranderen, is mengen met Super matte medium de beste optie. Zo behoud je de vlakke afwerking. En als je het in matige hoeveelheden toevoegt, zou de consistentie van je verf niet noemenswaardig moeten veranderen. Natuurlijk kun je ook water gebruiken om SoFlat™ te verdunnen. Maar we raden aan om niet meer dan 15% volumedeel water toe te voegen, omdat de verffilm anders watergevoelig kan worden, vooral bij het werken met meerdere lagen.

In het algemeen — en dit geldt voor élke verf, niet alleen voor SoFlat™ — zal toevoeging van (teveel) verdunningsmiddel cq. medium het pigmentgehalte verlagen en de transparantie verhogen, iets om rekening mee te houden!

Onderschildering voor olieverf

Je kunt met SoFlat™ een vlakke onderschildering of basislaag voor olieverf opzetten, met voldoende grijn om voor een goede aanhechting te zorgen. Maar soms kun je last krijgen van een zichtbare halo, waarbij de olie van je olieverf zich verspreidt buiten je verfapplicatie. Als je het absorptievermogen van het matte oppervlak van SoFlat™ vermindert door er een dun laagje Fluid matte medium op aan te brengen, kun je dit voorkomen.

Als je SoFlat™ als onderschildering voor olieverf wilt gebruiken, dan is het belangrijk dat je je drager zorgvuldig prepareert — zoals je dat altijd moet doen onder olieverfschilderijen — ónder je onderschildering. SoFlat™ alléén is niet voldoende als preparatielaag.

Vernissen

Zeker, je kunt een schilderij dat je geschilderd hebt met SoFlat™ vernissen. Maar zelfs als je een mat vernis gebruikt, kun je de glans verhogen. Want geen enkel vernis is zo mat als SoFlat™. En zo'n mat vernis kan de kleur ook een beetje lichter maken. Een glanzend vernis zou het karkater van SoFlat™ helemaal veranderen.

Wil je toch vernissen? Dan raden we je aan om eerst met Isolation coat op de droge verflaag en onder het vernis een isolatielaag aan te brengen. Het lijkt misschien contra-intuïtief om een glanzende isolatielaag aan te brengen op een matte verf, maar zo'n isolatielaag beschermt niet alleen de verflaag als het vernis ooit moet worden verwijderd, het helpt ook het vernis soepeler en gelijkmatiger aan te brengen. Isolation coat is helder en glanzend, het zal de kleuren dus verzadigen of donkerder maken. En matte vernissen zijn wazig, wat de kleur lichter zal maken. In deze combinatie van eerst donkerder en dan lichter worden, heffen beide effecten elkaar op en zou de kleur het dichtst bij de originele kleur moeten blijven. Enige verandering zul je echter altijd blijven zien, dus test het vooraf!

Wij hebben onze Polymer varnish UVLS — mat en onze MSA varnish UVLS — mat getest mét een laag Isolation coat en zónder. We vonden dat beide vernissen de glans verhogen en sommige kleuren iets lichter maken. Terwijl we in staat waren om een gelijkmatige applicatie te krijgen zonder een isolatielaag, zagen we toen we het vernis verwijderden een color lift waar het vernis direct op de verf was aangebracht.

Conclusie — to varnish or not to varnish? Vernis beschermt tegen vuil dat zich niet enkel afzet óp je schilderij, maar ook ín de poriën van de verflaag. En met een vernis met UV-bescherming zijn je kleuren beter bestand tegen de UV-straling van daglicht. Het beschermt ook tegen marring — het onstaan van glanzende plekken als er teveel over een verflaag gewreven wordt — of krassen in het oppervlak. Allemaal zaken waar matte verven extra gevoelig voor zijn. Het blijft dus een kwestie van cons and pros. En — nogmaals — vooraf goed testen!

Golden So Flat 6

Vernis-test van SoFlat™ op doekNaphthol pink, Yellow green, Ultramarine blue, Fluorescent orange, Black en Cadmium primrose

Golden Just Paint Footer

TIP! Heb je gedetailleerde technische vragen over SoFlat™, de ultra-matte acrylverf van Golden®? Dan kun je altijd contact opnemen met de helpdesk van Golden®.

Met dank aan JUST PAINT, het magazine van Golden® & Stacy Brock, Materials and Application Specialist van Golden®.


En waar vind je SoFlat™, de ultra-matte acrylverf van Golden®? Bij Gerstaecker natuurlijk. En niet alleen in onze webshop, maar ook in onze winkels!

Golden So Flat14

Je kunt kiezen uit losse potten, in 59 ml, 118 ml of 473 ml...

Golden So Flat Productshot 2

...en twee sets — Zing! & Pop! — met elk 6 potten van 59 ml!

TIP! Deze sets zijn perfect om die SoFlat™ matte acrylverf van Golden® 'ns uit te proberen.

  • Zing! — heldere, verrassende, hoog-chromatische en intense kleuren that will jump off your art!
  • Pop! — geïnspireerd op de Pop-art — TIP! omgerekend veruit de goedkoopste optie om ‘ns te experimenteren met deze verf.

© 2021 — tekst: Golden®, Stacy Brock & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Golden® & redactie Gerstaecker NL