Liquitex® — Gessoes

Liquitex® | PROFESSIONAL Gesso's

Met de PROFESSIONAL Gesso's op acrylaatbasis van Liquitex® breng je een verouderingsbestendige en zuurvrije grondeerlaag aan op je drager — de ondergrond, waarop je werkt — vóórdat je met schilderen begint. Deze gesso's hebben voldoende beet & grein en de juiste absorptie voor een goede hechting van je (verf)lagen.

Ze maken een flexibele drager — zoals doek — stijver en stabieler. Tegelijkertijd blijven de gesso-lagen zelf voldoende flexibel om mee te kunnen bewegen met je doek. Als je op een niet-flexibele drager — bijvoorbeeld hout — werkt, raden we je aan ook de achterkant te gronderen. Zo voorkom je het kromtrekken van je drager.

Tip Gesso001

Tweak it — je kunt deze gesso's ook aanpassen aan je eigen wensen!

  • Voeg er bijvoorbeeld PROFESSIONAL Matte medium aan toe om een minder absorberend, minder zuigend opervlak te krijgen.
  • Of meng deze gesso's met één van de structuurmediums of -gels van Liquitex® om meer structuur en bijzondere effecten in je grondering aan te brengen.
  • Wil je een extra absorberende ondergrond voor (zachte) pastels, houtskool, grafiet of krijt? Probeer dan 'ns 3 delen gesso op 1 deel PROFESSIONAL Modeling paste.

Experimenteer gerust! Maar test altijd wél even of je grondering nog geschikt is voor olieverf. Als je veel mediums of gels gebruikt, wordt je grondering minder poreus. Olieverf hecht dan misschien minder goed. En aan de andere kant kan modeling paste je grondering juist zó zuigend maken, dat er teveel olie uit je olieverf in je grondering gezogen wordt. Je verf schiet dan in.

De klassieke variant. Geeft een dekkend wit resultaat, met een matte finish.

Tip Gesso001

Je kunt deze gesso ook een kleurtje geven door er wat acrylverf, bijvoorbeeld Soft body acrylverf van Liquitex® aan toe te voegen.

Je kunt ook eerst een paar witte lagen aanbrengen en dan eindigen met een gekleurde laag. Als die laatste laag dun genoeg is, schijnt de witte onderlaag er nog doorheen. Zo krijg je extra licht in je schilderij. Zo'n gekleurde laag noem je een imprimatura.

Trouwens, ook op een klant-en-klaar doek kun je zelf nog een extra laag gesso — al dan niet gekleurd — aanbrengen om het doek helemaal aan te passen aan je eigen wensen.

Liquitex® | PROFESSIONAL Gesso — clear

De kleurloze variant. Geeft een transparant resultaat, licht glanzend.

Tip Gesso002

Met deze transparante gesso laat je de kleur van de ondergrond zichtbaar. Zo kun je bijvoorbeeld de mooie kleur van linnen of jute of de structuur en de nerf van een houten paneel in je werk betrekken.

Tegelijkertijd beschermt het je ondergrond. En voorkomt het dat je verf inschiet en dof wordt. Hou er wél rekening mee dat een transparante gesso de UV-straling van (dag)licht niet tegenhoudt. UV-straling kan je ondergrond verkleuren. Maar ook dat effect kun je natuurlijk gebruiken!

Liquitex® | PROFESSIONAL Gesso — black

De al ingekleurde variant. Geeft een dekkend zwart resultaat, met een matte finish.

Tip Gesso003

Experimenteer 'ns met metallic, fluoriserende, interfererende of irriserende kleuren op een zwarte ondergrond. De resultaten zijn verrassend ánders dan op een witte ondergrond. Zwart absorbeert namelijk meer licht, waardoor je kleuren meer naar voren komen.

Maar ook gewone kleuren werken apart en bijzonder op een zwarte ondergrond. Probeer het maar 'ns, je zult verbaasd staan!

© 2021 — tekst: Liquitex® & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Liquitex® & redactie Gerstaecker NL