Amylee Paris | Interview — “Un grand merci à Paris!”

Kun je ons wat vertellen over jezelf en hoe je je weg hebt gevonden als kunstenaar?

Als kind was ik altijd al bezig met tekenen en schilderen en sinds 2008 ben ik professioneel kunstenaar. Ik ben geboren in Nîmes, een plaatsje in Zuid-Frankrijk, in 1978. Mijn ouders hebben mijn dromen van jongs af aan altijd gesteund. Ze hebben me vrijgelaten om mijn grootste droom te achtervolgen: een carrière in de kunst. Ik heb eerst een opleiding gedaan in Plastic Arts, daarna Fine Arts en heb mijn opleiding afgerond met Applied Arts and Design. Daarna heb ik ook nog m’n Master 2 gedaan aan de kunstopleiding van de universiteit van Toulouse. Ik heb nooit problemen gehad met school. Ik was eigenlijk best wel een goede leerling en ik genoot enorm van alle lessen. School heb ik altijd gezien als een bron van bruikbare informatie voor mijn favoriete bezigheid: kunst!

Waarom ik heb gekozen voor Paris als mijn naam? Omdat het in Parijs was dat ik voor de eerste keer exposeerde in een galerie! Je kunt wel zeggen dat mijn kunst geboren is in Parijs. Mijn naam is een dank-je-wel — un grand merci — aan de plek waar ik doorgebroken ben, vandaar dus! Ik heb in verschillende plekken in Frankrijk gewoond — Nîmes, Montpellier, Toulouse en Parijs. Daarna heb ik nog 5 jaar in London gewoond, maar in 2018 ben ik toch terugverhuisd naar Frankrijk.


Wie of wat inspireert jouw creativiteit?

Mijn inspiraties veranderen steeds weer. Ik haal veel inspiratie uit alledaagse dingen, zoals de boeken die ik lees, de exposities die ik bezoek en de films die ik zie. Maar ook uit mijn wandelingen in de natuur en alles wat ik zoal om me heen zie. Op sommige momenten word ik juist erg beïnvloed door specifieke kunstenaars. Ik heb een tijd gehad dat mijn portretten veel beïnvloed werden door het werk van Gustav Klimt, Caravaggio, Johannes Vermeer en Diego Velasquez. Daarna veranderde dit en werd ik gefascineerd door Alfons Mucha, Andy Warhol en Takashi Murakami. Ook heb ik een tijd gehad dat ik me bijna onderdompelde in het impressionisme, met name het werk van Claude Monet en Berthe Morisot. Maar ook het meer academische werk van Sir Alma-Tadema boeit me uitermate. Ken je zijn schilderij The Roses of Heliogabalus? Je moet het echt ‘ns zien — c'est tellement magnifique!

Op dit moment focus ik meer op floral art, richting abstractie. Mijn familie noemt me vaak een echte Pokémon. Mijn kunst en ikzelf veranderen constant door de energie die ik put uit mijn steeds wisselende interesses en emoties.


...goud sublimeert de kapotte verf. En florale motieven symboliseren de altijddurende verandering...

Op dit moment inspireren de filosofie van Kintsugi en de techniek van peeling paint me. Ik ben nu erg bezig met het proces en de materie van het schilderen. Een barst is niet langer een mislukking, maar het begin van een nieuwe cyclus — en daarmee een teken van continuïteit. Het gaat er niet om imperfecties weg te werken, maar ze juist te laten zien voor wat ze zijn. Het gebruik van goud sublimeert de kapotte verf. En florale motieven symboliseren de altijddurende verandering — la victoire sur les tourments de la vie!


Wat is je favoriete medium en waarom?

Ik werk het liefst met watergedragen verf — gewoon omdat het ongecompliceerd is. Of het nou acrylverf, aquarelverf of gouache is, ik werk er graag mee. En linnen doeken en stevig papier zijn mijn favoriete dragers.

Net als echte fashionista’s vind ik het leuk om mijn eigen stijl te mixen met bekende merken. In mijn atelier kom je  vooral merken zoals AMSTERDAM van  Royal Talens, Liquitex® en I Love Art tegen. Ik hou ontzettend van het gebruik van kleuren. Ik heb zelfs een speciaal kleurenschema opgezet, zodat ik snel de juiste kleuren kan vinden als ik aan het schilderen ben. Da’s misschien wel een goede TIP!

Welke 5 woorden zou je gebruiken om je werk te beschrijven?

Fel, spontaan, kleurrijk, sensationeel en vrolijk. 


Noem ‘ns 5 dingen waar je niet zonder zou kunnen in je atelier?

  • Een goede ezel, ik heb er het liefst één met een zwengel
  • Verschillende maten JAX-Hair penselen met synthetische haren
  • Een kunststof palet, die zijn een stuk handiger schoon te maken!
  • Een trolley om mijn materialen makkelijk rond te rijden als ik ze op een specifieke plek nodig heb
  • Stalen doekhangers. Die hangers zijn ideaal voor het ophangen van je doeken aan bijvoorbeeld een muur of rek.

Wanneer je niet aan het schilderen bent, waar hou je je dan mee bezig?

Als ik niet schilder? Dan ben ik vaak aan het lezen en aan het schrijven. Ik schrijf veel voor mezelf en voor anderen, bijvoorbeeld op het BLOG van Gerstaecker of op mijn eigen website. Ik probeer dingen altijd eenvoudiger te maken — sommige mensen noemen me the queen of art life hacks and tips — en heb er aardigheid in m’n ervaringen te delen met anderen.

Als kunstenaar heb je eigenlijk twee banen: je bent kunstenaar én ondernemer. Toen ik net begon, had ik helaas niemand waar ik naartoe kon voor advies. Hierdoor heb ik best wel wat fouten gemaakt in mijn carrière, maar deze ervaringen hebben me uiteindelijk altijd verder geholpen. Nu ik mijn ervaringen deel met beginnende artiesten, merk ik dat mijn advies op prijs gesteld wordt. Op deze manier heeft een ander dus ook nog wat aan mijn fouten : -)

Verder ben ik graag alleen. Door alleen te zijn, activeer ik mijn verbeelding. Ik loop zo veel als ik kan. Ik heb expres de grote steden verlaten om juist meer te zien van het platteland — la campagne — van Frankrijk. Ik ben graag Cantal, een departement in de Auvergne. Overal om me heen zie ik groen. Ik ben omringd door bomen, dieren en bloemen. Het geluid van vogels weet me altijd te kalmeren en zorgt ervoor dat ik beter adem. Heb je ooit van Shinrin-Yoku — bosbaden, als je het letterlijk vertaalt — gehoord? Ik kan het je aanraden!


Ben je geïnteresseerd in andere vormen van kunst?

Vroeger tekende ik op alles wat los en vast zat. Of het nou servetten waren, bonnetjes of een notitieboek — I just doodled away! Ik gebruik nog steeds graag markers en oliepastel. En ik ben geboeid door modern calligraphy. Het is fascinerend om te zien wat een lijn op papier voor moois kan creëren. Hiervoor gebruik ik graag de Tombow ABT Dual Brush Pen. Deze pennen zijn ideaal voor illustrators en graphic artists, maar ook voor sketchers, al dan niet Urban!

Welk praktisch advies zou je willen meegeven aan beginnende artiesten?

  • Geloof in jezelf en je kunst, zelfs wanneer het imperfect lijkt, of wanneer je geen kunstgerichte opleiding hebt gedaan. Vaak is het zo dat autodidacten sneller kunnen leven van hun kunst dan kunstenaars die van de academie komen.
  • En om téveel eenzaamheid te voorkomen: probeer jezelf te omringen met mensen die je inspireren en waar je van kunt leren.

Wat is de beste tip die je ons kunt meegeven?

Veel van mijn tips zul je de komende tijd op jullie BLOG zien, maar ik zal er nu ook nog eentje meegeven. Ik maak sinds kort graag gebruik van een siliconen spons . Zo krijgt ik mijn penselen — en trouwens ook mijn handen — veel makkelijker schoon! En omdat ik een klassieke en verzorgende zeep gebruik, gaan mijn penselen ook nog ‘ns langer mee.


Amylee Paris Profiel

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!



© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL