Amylee Paris | Rainbow kalligrafie!

Wil je prachtige quotes creëren in de mooiste kleuren? Dan heb ik een TIP voor je! In deze BLOG-post ga ik je een van mijn favoriete kalligrafie-technieken laten zien. Ik ben namelijk een gigantisch groot liefhebber van kleur, kleur en nog meer kleur — en dat is waar het in deze techniek om gaat. We gaan namelijk rainbow writing!



Waterpenselen — wat een uitvinding!

Deze praktische penselen zijn ideaal voor onderweg én thuis. Ze hebben een reservoir dat je vult met water of inkt. De hoeveelheid water die uit het penseel komt reguleer je door harder of zachter in het penseel te knijpen. De punten geven een prettige weerstand tijdens het werken. Deze penselen lekken niet én hebben ook nog een dop voor extra bescherming. Je kunt kiezen uit allerlei soorten, met verschillende punten en een klein of een groot reservoir.

Mijn top drie zijn de waterpenselen van I LOVE ART, Molotow en Pentel, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer: hier zie je ze allemaal!


Het waterreservoir vullen — easy peasy!

  • Eerst kies je acrylinkt in de drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Per kleur neem je een waterpenseel: je hebt er dus 3 nodig. En ja, natuurlijk kun je ook andere kleuren gebruiken, welke je maar wilt!
  • Je draait het reservoir los van het penseel.
  • Met een pipet vul je het reservoir met acrylinkt. Halfvol is meer dan genoeg! Maak je pipet goed schoon tussen de verschillende kleuren: zo blijven je kleuren helder. Of gebruik per kleur een apart pipet: dat werkt veel fijner!
  • Et voila — je hebt nu 3 penselen met rood, geel en blauw!

TIP! Na een tijdje wordt het moeilijker om de gebruikte kleur volledig uit je penseelpunt te krijgen. Ik raad je dan ook aan om als het even kan hetzelfde waterpenseel voor dezelfde kleur te gebruiken. Zo hoef je niet bang te zijn dat er toch wat andere kleuren doorheen komen — behalve als dat precies is wat je wilt, natuurlijk!


En dat regenboog effect — hoe maak je dat nou?

  • Leg een vel aquarelpapier klaar.
  • Trek met een grafietpotlood lichtjes de lijnen van je tekst na en gum deze daarna voorzichtig uit met een kneedgum. Als je er vertrouwen in hebt dat het lukt, kun je deze stap ook overslaan en meteen met je waterpenseel beginnen.
  • Maak de punt van je waterpenseel — dat dus al gevuld is met acrylinkt— nat met een beetje water en neem met die natte punt wat aquarelverf op. Kies een kleur die past bij de kleur van de acrylinkt, die al in het reservoir zit.

Nu heb je één penseel met twéé verschillende kleuren: de aquarelverf op de punt van je penseel en de acrylinkt die in het reservoir zit. Je bent klaar om te beginnen!


  • Pak een ander stuk aquarelpapier om het kleurverloop van je penseel uit te proberen. Wanneer je tevreden bent, kun je beginnen met het tekenen van je tekst.
  • Let erop dat je regelmatig de punt van je penseel droogdept op een stukje papier, als je penseel te nat is. Dit kan komen doordat je te veel aquarelverf op je penseelpunt hebt zitten of te hard drukt op het reservoir.
  • Verander regelmatig van penseel om een variatie van kleuren te krijgen. Voordat je begint met het tekenen van een nieuw stukje, dep je je penseelpunt weer zachtjes in de aquarelverf — zo hou je die mooie kleurverlopen. Je zult zien: hoe verder je komt, hoe meer de kleur verandert in een heuse regenboog!

TIP! The tricky part van deze techniek is het balanceren van de hoeveelheid acrylinkt die je uit het reservoir drukt en de hoeveelheid aquarelverf die op je penseelpunt zit. Daarom is het misschien verstandig eerst een paar keer te experimenteren en te testen voordat je je uiteindelijke werk gaat opzetten. Maar hoe goed je het ook in je vingers krijgt: you never get the same result twice — en da’s nou net het mooie van deze techniek!


Maak je penselen goed schoon — zo heb je er langer plezier van!

  • Als je klaar bent met het maken van je masterpiece, is het verstandig om je penselen zo snel mogelijk schoon te maken. Vooral het reservoir met de acrylinkt moet je grondig schoonmaken. Deze acrylinkt kan namelijk uiteindelijk deels verharden, waardoor de levensduur van je penselen flink verkort wordt.
  • Hiervoor gebruik je water en penselenzeep. Eventueel kun je ook wat amoniak uit je keukenkastje gebruiken voor hardnekkige acrylinkt.

Ben jij geïnspireerd geraakt door deze BLOG-post en wil je lekker zelf aan de gang gaan?. Kom dan je materialen scoren bij Gerstaecker. En deel je werk op social media en tag ons account Gerstaecker_NL.

Wij kunnen niet wachten om jullie creaties te zien! I can sing a rainbow…


Amylee Paris Profiel

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!



© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL