Amylee Paris | Dé hype van nu — Mark-Making!

Misschien heb je al wel iets van die hype meegekregen of juist totaal niet, maar Mark-Making is momenteel helemaal hot and happening! Maar wat is het überhaupt? In deze BLOG-post ga ik je uitleggen wat het is, waarom het zo populair is en hoe ook jij meegezogen kunt worden in dit fenomeen!


Het principe — laat je creativiteit de vrije loop!

Ken je dat gevoel van vroeger, dat je op alles simpele figuurtjes zat te tekenen omdat het je een rustig gevoel gaf? Dat is nou exact het hele idee van Mark-Making, maar dan nét iets creatiever. Het is momenteel erg populair door precies dat rustgevende effect, dat we eigenlijk allemaal goed kunnen gebruiken, zeker nú! Maar hoe werkt deze variant dan?

Mark-Making is een techniek waarbij je abstracte composities maakt op een veelvoudig gekleurde achtergrond. Dat gaat vaak gepaard met vele lijnen, stippen, verschillende patronen en herhaalde vormen. Je hoeft niet goed te zijn in tekenen of schetsen. Het hele idee is juist dat je je emoties en gevoelens loslaat en intuïtief te werk gaat, zonder hier echt bij na te denken of een plan te maken.

Die achtergrondkleuren bepalen vaak de sfeer van je werk, terwijl de tekeningen het leven en beweging geven.


De achtergrond — hoe meer kleur, hoe beter!

Om te beginnen maak je een gekleurde achtergrond. Het mooiste effect krijg je als je kleuren met elkaar mixt, zodat je verschillende kleurschakeringen en kleurovergangen krijgt. Je kunt hiervoor aquarelverf, gouache, acrylverf of acrylinkt, aquarelpotloden of markers gebruiken. Het beste is om sneldrogende materialen op water-basis te gebruiken.

TIP! Als je gebruik maakt van erg natte materialen, zoals aquarelverf en markers, is het beter om een wat zwaarder aquarelpapier te gebruiken, of je papier vast te zetten met papierklemmen, zoals in deze BLOG-post van mij kunt lezen.


Op naar de voorgrond — patronen en lijnen!

Voor de voorgrond kun je het best gebruik maken van markers. Zwarte en witte markers zie je hier vaak voor gebruikt worden, maar als jij liever andere kleuren gebruikt, dan moet je dat lekker doen! Dat maakt deze techniek nou net zo leuk!

Mais alors — tijd om te gaan tekenen. Dit is het moment om te stoppen met denken, je emoties los te gooien en de patronen te laten voortvloeien uit je emoties. Maak bijvoorbeeld harde strakke lijnen bij woede en bubbels bij plezier. Of juist andersom, wat je zelf wilt. Patronen die vele gebruikt worden zijn:

  • Stippen, rondjes en kronkels…
  • Scherpe lijnen of juist hele zachte…
  • Strepen en golven…
  • Vlekken en zigzaglijnen…
  • Bubbels en schubben…
  • Sterren, hartjes en geometrische vormen…

En zo kan ik nog wel even doorgaan!

TIP! Mocht je nou echt een ritme in je tekeningen willen, dan kun je afwisselend meer of minder druk op je marker uitoefenen. En je kunt variatie aanbrengen door markers met verschillende punten te gebruiken.


Hey presto — abstracte kunst!

Je zult zien: door dit regelmatig te doen, krijg je vanzelf een eigen stijl. Ik raad je zeker ook aan om je Mark-Making te delen op Pinterest. Niet alleen om zo meer inspiratie op te doen, maar ook om mensen te inspireren!

En ook wij willen graag jouw Mark-Making zien, dus deel deze op social media en tag onze pagina Gerstaecker_NL. We kijken ernaar uit om jullie creatieve en emotionele uitspattingen te zien!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL