Alpay Efe | Interview — "Olieverf is sprekend, maar ook mysterieus..."

Olieverf is sprekend, maar ook mysterieus

Alpay Efe is een schilder, een denker, een filosoof. Het is een uitgestrekte belevingswereld die hij voor ons schept, door middel van zijn geweldige werk maar ook met de intrigerende video’s, die hij deelt met een groot publiek. Met zijn video’s nodigt hij je niet alleen uit in het hart van zijn creatie - zijn atelier - om te leren schilderen, hij trekt je ook werkelijk de wereld van de schilderkunst in. Voor je het weet ben je zelf een veelbelovend kunstenaar.

Door jarenlange oefening is Alpay Efe, geboren en getogen in Duitsland maar met Turkse roots, inmiddels een volleerd meester geworden. Zijn kunstwerken zijn immens mooi en verbazingwekkend. De levensgrote portretten maar ook zijn meer intieme, kleinere werk stralen een opvallende levendigheid uit en roepen bij de toeschouwer een zweem van betovering op. We kregen de kans met hem te spreken over zijn favoriete materialen, inspiratie en zijn werk in de studio.

links: VALKYRIE — 30 x 30 cm, olie op paneel | rechts: FLARE — Ø 120 cm, olie op doek

VIDEO: en hier zie je hoe hij VALKYRIE schildert...

Alpay Efe 2 Uncropped

links: FLARE — Ø 120 cm, olie op doek | boven midden: LADY GODIVA — 80 x 80 cm, olie op doek| onder midden: PATHWAYS — 80 x 80 cm, olie op doek | onder rechts: PLANE 1 — 80 x 80 cm, olie op doek

Griekse mythologie en manga-stijl

Of het nu elementen uit de Griekse mythologie zijn of de Japanse manga-stijl, Alpay haalt zijn inspiratie overal vandaan. “Hoewel mijn overtuiging is dat je gewoon met schilderen moet beginnen - en niet gaan zitten wachten tot de inspiratie als een soort magische bliksemflits bij je inslaat - investeer ik naast het schilderen veel tijd in andere activiteiten om mijn geest te entertainen. Alles kan een inspiratiebron zijn: van een indrukwekkende film of stripboeken tot een gezamenlijke maaltijd met vrienden. Als je jezelf toestaat met open ogen de wereld in te gaan, kun je een overvloed aan ideeën verzamelen.”

Er gaat niets boven het gevoel van werken met olieverf

Als het om zijn geliefde materiaal gaat - olieverf - vertelt Alpay vol passie. “Waar moet ik beginnen? De diepte en de body van de kleuren zijn ongeëvenaard, geen enkel ander bindmiddel heeft die vergelijkbare heldere eigenschappen. Daarnaast heeft olieverf een lange verwerkingstijd. Dit geeft je de mogelijkheid je werk opnieuw te bekijken, te herzien en zo een schilderij heel intuïtief te ontwikkelen. Olieverf is sprekend, maar ook mysterieus. Acrylverf, om maar een voorbeeld te noemen, heeft gewoon niet dezelfde charme.”

Van olieverf wordt vaak gezegd dat het lastig is ermee te werken, wat veel mensen ervan weerhoudt om er überhaupt aan te beginnen. “Natuurlijk heb je voor olieverf een beetje technische kennis nodig, maar alleen door het in de praktijk te doen kun je dat proces intuïtief begrijpen”, geeft Alpay als tip. “Zoals met alles raad ik aan: begin gewoon! Er gaat echt niets boven het gevoel van werken met olieverf. Al snel zul je zien dat je net zo verslaafd bent als ik.”

links: MASKED HERO — 100 x 130 cm, olie op doek | rechts: GOOD TIMES AND TAN LINES — 40 x 40 cm, olie op paneel

Een leven lang leren

“Ik heb een aantal jaar gestudeerd aan de Kunstakademie Düsseldorf, die tot de top van de academies wordt gerekend. Maar het echte leren begon pas nadat ik was afgestudeerd en mijn eigen atelier begon. Ik geloof echt in het principe van ‘een leven lang leren’ en door voortdurend te oefenen zit ik continu in dat proces. En jij kunt óók meedoen, op elk moment in je leven”, vertelt Alpay enthousiast. “Om je artistieke zintuigen en vaardigheden te ontwikkelen, hoef je alleen maar te oefenen. Studeren aan een chique instelling is niet nodig.”

Liquin koop ik in grote hoeveelheden

Naast de olieverf van Winsor & Newton maakt Alpay veel gebruik van het medium Liquin. “Een geweldig medium dat de droogtijd van olie versnelt, waardoor ik in mijn eigen unieke tempo kan werken. Daarnaast gebruik ik Liquin om verf wat vloeiender te maken. Ik koop het gewoonlijk in grote hoeveelheden in.” Ook maakt Alpay gebruik van saffloerolie om verf te verdunnen. “Maar ook om kwasten schoon te maken, want schadelijke oplosmiddelen gebruik ik liever niet.”

Innovaties om materialen duurzamer te maken, zowel voor de natuur als de gezondheid van de kunstenaar, zijn bij Alpay altijd welkom. Hij is dan ook blij met de Cadmium Free Oil Colours van Winsor & Newton. “Ik houd echt van cadmiumkleuren, dus het is geweldig om hiervoor nu een alternatief te hebben. De kleuren zien er net zo helder en levendig uit als de originele cadmiumkleuren. In de ware zin van het woord: briljant!”

links: MONDAY BLUES — 40 x 40 cm, olie op paneel | rechts: SKYBOUND — 80 x 100 cm, olie op doek

Schilderstok voor extra stabiliteit

Behalve een goed koffiezetapparaat en fijne muziek om naar te luisteren tijdens het werken, heeft Alpay verder niet zoveel nodig. Of toch wel? “Een gereedschap dat niet zo bekend is, maar wel fijn om te gebruiken, is de schilderstok. Hierop kun je je hand tijdens het schilderen laten rusten voor meer stabiliteit en het ziet er ook nog eens excentriek uit.”

links: XO XXV — 60 x 50 cm, olie op paneel | midden: GRACE — 80 x 100 cm, olie op doek| rechts: BRAIDS


Nog meer zien van de manier van werken van Alpah Efe? Kijk dan 'ns hoe hij 'n oog schildert. We hebben je in deze BLOG-post slechts enkele van z'n vele instructieve video's laten zien. Check out his Youtube-channel for more!

VIDEO: hier zie je hoe Alpay Efe een oog schildert

TIP!

En dat synthetische papier waar hij in deze video op werkt? Dat vindt je natuurlijk ook bij Gerstaecker!

Dit papier is 100% hi-tech, 100% different & 100 amazing — zowat alles werkt op dit synthetisch papier, maar niets werkt zoals je het gewend bent…

Alpah Efe werkt trouwens ook graag op houten panelen — check, hebben we!


TIP!

We hebben alle olieverven van Winsor & Newton™, het favoriete merk van Alpay Efe, 'ns op 'n rijtje gezet voor je:

Wn Olieverven
  • Winsor & Newton™ | ARTISTS' olieverf — hun klassieke A-kwaliteit, rijk, vol en boterachtig
  • Winsor & Newton™ | WINTON olieverf — deze studie-kwaliteit geeft je veel kleur voor weinig geld
  • Winsor & Newton™ | ARTISAN watervermengbare olieverf — veilig voor jou, veilig voor je omgeving
  • Winsor & Newton™ | GRIFFIN alkydverf — sneldrogend, perfect voor onderschilderingen

Check them out in deze BLOG-post!

Wn Cadmium Free

En alles over die CADMIUM FREE kleuren van Winsor & Newton™ waar Alpay Efe zo enthousiast over is— dat lees je in deze BLOG-post!


Liquin™ van Winsor & Newton™ — veelzijdig & populair!

Met mediums pas je de consistentie van je verf aan: je maakt je verf dikker en pasteuzer of dunner en vloeiender. Of je wijzigt er de droogtijd mee, zodat je verf sneller of langzamer droogt. Je kunt er de glans mee beïnvloeden, zodat je de verflaag matter of glanzender maakt. En je kunt kleureffecten verkrijgen, bijvoorbeeld door de kleuren dieper te maken.

Liquin™, geïntroduceerd door Winsor & Newton™ in de jaren ’70 van de vorige eeuw, is gebaseerd op alkydhars en gebruik je bij olie- en alkydverf. In feite is het 'n moderne variant op klassieke mediums op basis van damarhars. Liquin™ werkt tot 50% drogingsversnellend, je verflaag is touch-dry in 1 – 6 dagen, afhankelijk van de kleur (niet alle pigmenten drogen even snel) en de dikte van je verflaag. Liquin™ verdun je met terpentijn, terpentine en soortgelijke oplosmiddelen.

Je vindt LIQUIN™ hier. In onze webshop kun je kiezen uit deze varianten:

  • Winsor & Newton™ | LIQUIN™ — Original
  • Winsor & Newton™ | LIQUIN™ — Light gel
  • Winsor & Newton™ | LIQUIN™ — Fine detail
  • Winsor & Newton™ | LIQUIN™ — Impasto

En die LIQUIN™ — Oleopasto? Die kun je bestellen in onze winkels!

VIDEO: LIQUIN™ — in deze video zie je hoe je met dit populaire medium werkt


En ja, natuurlijk heeft Gerstaecker óók zo'n excentrieke, maar super-handige schilderstok!

Meer van Alpay Efe?

Hij nodigt je van harte uit hem te volgen!


© 2021 — tekst: Alpay Efe, Winsor & Newton™ & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Alpay Efe, Winsor & Newton™ & redactie Gerstaecker NL