The hummingbird illustration project — by Jeanne Melchels

Illustratoren krijgen in hun opleiding vaak te horen hoe belangrijk het is om één eigen onderscheidende stijl te ontwikkelen. Ook ik heb voor mijn (digitale) werk in opdracht een duidelijk herkenbare stijl, kleurrijk en helder communicerend. Toch vind ik het ook erg leuk en leerzaam om steeds verschillende dingen uit te proberen.

Kolibri Qoute460X220 014

Daarom begon ik in 2016 met een autonoom illustratieproject waarin ik naar hartenlust kan experimenteren met verschillende stijlen, materialen en technieken.

Als onderwerp koos ik kolibries — hummingbirds. Van deze kleinste vogeltjes ter wereld bestaan zo’n 350 verschillende soorten in de meest schitterende kleuren — en daarmee kon ik wel even vooruit! Ik verzamelde van 300 soorten foto’s en besloot om 5 verschillende kolibriesoorten te illustreren per stijl, techniek of materiaal: The hummingbird illustration project.


Kolibri Subheader1140X285 001

○ Polychromos ○ Goldfaber ○ Polychromos ○ CarbOthello

Verse kleurpotloden

Het eerste materiaal dat ik in dit project heb gebruikt nam me mee terug in de tijd: kleurpotloden. Als kind kon je me namelijk niet blijer maken dan met een nieuw schetsboek en een grote doos kleurpotloden, keurig op kleur gesorteerd. Dit hummingbird illustration project was dan ook een perfect excuus om mezelf een paar nieuwe dozen kleurpotloden cadeau te doen.

Kolibri Qoute460X220 015

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren, maar Polychromos kleurpotloden van Faber-Castell zijn mijn favoriet. Mooie heldere tinten en een goede kleurafgifte. Heel fijn om de sprankelende kleuren van kolibrieveertjes hiermee te tekenen.

Ook de CarbOthello pastelpotloden van STABILO® hebben prachtige rijke kleuren die je makkelijk kunt mengen, vervagen en uitvegen. Ik teken graag vrij precies met kleine details en juist die details op de millimeter zijn met deze hele zachte potloden wat lastiger. Een leuke uitdaging dus.

Ook de Goldfaber aqua aquarelpotloden van Faber-Castell hebben mooie kleuren. Het bijzondere van deze potloden is dat ze met wat water uitvloeien als aquarelverf. Waterpenselen zijn hiervoor erg handig!


Kolibri Subheader1140X285 002

○ marker ○ oliepastel ○ marker ○ oliepastel

Gouwe ouwe materialen

Voor mijn hummingbird illustration project heb ik ook gebruikt gemaakt van materialen waarvan ik al niet meer wist dat ik ze nog had.

Kolibri Qoute460X220 016

Op zolder stond een doos met oliepastels van Sennelier en Talens (Van Gogh) van minstens 20 jaar oud. De kleurintensiteit en de keurafgifte van deze oliepastels was nog steeds net zo goed als op de dag dat ze ooit uit hun verpakking kwamen. Maar ik wist ook weer precíes waarom deze doos ooit op zolder was beland: die verdraaid plakkerige vingers die je krijgt van het werken met oliepastel…

Onze zolder leverde nóg een leuk materiaal op dat ik al lang niet meer had aangeraakt: Copic markers uit mijn eerste baan bij een reclamebureau in Arnhem in 1999. Van deze doos waren sommige markers bijna op of een beetje ingedroogd. Niet zo gek natuurlijk na al die tijd. Er zaten echter nog genoeg kleuren bij die het goed genoeg deden voor een serie van 5 kolibries. Voor een andere serie van 5 zwart-wit illustraties koos ik een nieuw setjes Pitt fineliners van Faber-Castell met mooie subtiele tinten.


Kolibri Subheader1140X285 004

○ fineliner ○ houtskool ○ balpen ○ fineliner

Tekenmaterialen

En ja, natuurlijk heb ik ook met verschillende klassieke tekenmaterialen gewerkt!

Kolibri Qoute640X150 025

Deze materialen heb ik uitgeprobeerd:


Kolibri Subheader1140X285 003

○ gouache ○ aquarel ○ acryl ○ ECOLINE®

Schildersmaterialen

In mijn hummingbird illustration project heb ik ook gebruik gemaakt van verschillende soorten verven en inkten. Mijn favoriet is toch wel acrylverf. Waarom? Met acrylverf is zoveel mogelijk!

Kolibri Qoute460X220 017

Zo droogt acrylverf bijvoorbeeld snel. En da's natuurlijk fijn als je in dunne laagjes over elkaar heen wilt werken. Je hoeft dan niet lang te wachten tussen de verschillende laagjes en kunt dóórwerken.

TIP! Maar als je een beetje vertrager (aka retarder) aan acrylverf toevoegt, kun je er ook prima nat-in-nat mee werken, net zoals bij klassieke olieverf.

En bovendien kun je het met zoveel andere materialen combineren!


Kolibri Subheader1140X285 005

○ mixed media

Nog 65 illustraties te gaan…

Inmiddels heb ik zo’n 235 kolibries geïllustreerd. In bovenstaande materialen of in een combinatie van verschillende materialen — dit hummingbird illustration project vraagt gewoon om mixed-media technieken... En ook van de digitale mogelijkheden zoals Adobe Illustrator, Photoshop en Procreate heb ik dankbaar gebruik gemaakt.

Het is echt een feest om zoveel verschillende stijlen, materialen en technieken uit te proberen. Ik kan het iedereen aanraden om eens te experimenteren met andere materialen dan je gewend bent.

Het hummingbird illustration project — een leerzaam experiment & veel illustratie-plezier!


Kolibri Profielfoto

Over Jeanne

Jeanne Melchels is zelfstandig illustrator, grafisch ontwerper en 2D motion designer. Ze is gespecialiseerd in heldere illustraties voor complexe onderwerpen. Ze maakt ook vrij werk. Zo begon ze In 2016 met het hummingbird illustration project.

Nieuwgierig naar het hummingbird illustration project? Je bent van harte welkom om het te volgen!

En hier vind je een overzicht van alle tot nu toe gemaakte kolibrie-illustraties. TIP! Je kunt ze filteren op stijl, materiaal of techniek.

Nieuwsgierig naar haar werk in opdracht? Check it out!

TIP! Meer weten over kolibries? Je vind er alles over in dit boek, waar Jeanne aan meegewerkt heeft.


Slot Vignet Groot

© 2023 — tekst: Jeanne Melchels & redactie Gerstaecker NL | © 2023 — beeld: Jeanne Melchels & redactie Gerstaecker NL