Amylee Paris | Creativiteit — boost it up!

In welke vorm dan ook, creatief zijn we allemaal! En gelukkig maar, want creativiteit zorgt ervoor dat ons dagelijks leven een stuk rijker wordt. Maar soms heb je nou eenmaal van die momenten dat je creativiteit even niet aan staat. En vaak is dat natuurlijk nét op het moment dat je 'm wél nodig hebt. Geen paniek, want er zijn heel veel manieren om je creativiteit te rebooten! In deze BLOG-post geef ik je mijn TOP 10. Hopelijk helpt het je om weer lekker creatief bezig te zijn!


1. Reorganiseren van mijn werkplek

 • Het werkt voor mij enorm goed om mijn omgeving ‘ns even goed op te ruimen! Ik gooi spullen weg die ik niet meer nodig heb, reorganiseer de rest in opbergdozen en kokers en plaats labels waar nodig. Zo houd ik het overzicht.
 • Na het opruimen, zorg ik dat alles een goede plek heeft, om zo weer een uitnodigende en vooral functionele werkplek te hebben!

2. Overal een notebook mee naartoe nemen

 • Als ik onderweg ben, maak ik lijstjes van de ideeën die opkomen in mijn notebook.
 • Ik schijf en teken alles uit wat er door mijn hoofd gaat. Liefst met zo’n klassieke balpen!

3. Mijn nieuwsgierigheid voeden — input please!

 • Ik ga regelmatig op zoek naar verse input, zoals het beluisteren van nieuwe muziek, het bezoeken van nieuwe plekken en het lezen van nieuwe boeken.
 • En ik lees biografieën van — voor mij — creatieve en inspirerende mensen.

4. Move that body!

 • Ik wandel graag in rustige plekken, zoals in het park. En ik train mijn body regelmatig, zodat ik meer energie heb.
 • Juist wanneer ik wandel, komen de meest creatieve ideeën op, dus dan neem ik altijd een katoenen tas met een notebook en balpen mee om ze op te schrijven en uit te tekenen.

5. Mijn werk organiseren

 • Ik vind het heerlijk om mijn week of maand goed in te delen. Zo weet ik precies wanneer ik die expositie voor moet bereiden, mijn visitekaartjes moet printen en welke belangrijke afspraken ik niet moet vergeten.
 • Ik hou me strak aan mijn planning en streep de punten af waarmee ik klaar ben — zo houd ik meer overzicht.

TIP! Out of my personal experience kan ik je zeggen dat deze schetsboeken en ZAP Books perfect zijn voor handgemaakte agenda’s en journals!


6. Tijd om te relaxen

 • Ik beperk de tijd dat ik voor een scherm zit, zodat ik er geen last van krijg.
 • En ja — ik zing in de douche, ik droom, ik schilder en ik mediteer. Allemaal dingen die mij lichamelijk en geestelijk rust geven. En mij tegelijkertijd ankeren én onthechten en ruimte & lucht geven. Klinkt misschien tegenstrijdig — but in contradiction there is freedom to be found!

7. Maken, maken — en dan nog wat meer maken

 • Ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken en dingen steeds weer opnieuw te proberen. Want waar is de gum anders voor uitgevonden, n'est-ce pas ?
 • Ik zet mijn frustraties opzij en dompel mezelf volledig onder in het plezier van het maken!

8. Toegeven aan mijn creatieve honger — binging!

 • Ik gun mezelf regelmatig een dagje om lekker in mijn favoriete creatieve winkels te browsen. De overvloed aan materialen geeft mij de behoefte om dingen te maken en nieuwe ideeën en technieken uit te proberen.
 • Die urge om alles te kunnen en niets te missen zorgt dat mijn blikveld verruimd wordt. Envy encourages motivation and opens the door to new ideas — en zo is het maar net! En die deur kan op de meest onverwachte plaatsen zitten en uitgeven op de meest onverwachte vista's...

TIP! Dit kan perfect in onze winkels! Op de foto kijk je binnen bij Gerstaecker — Artifac, op de Noordwal 17 in Den Haag.


9. Begin met blauw

 • Ik teken graag en vaak met zo’n klassieke blauwe balpen.
 • De kleur blauw inspireert mij enorm: blokkades vallen vanzelf weg. Heb jij dat wel eens geprobeerd?

10. Mijn werk laten zien

 • Ik exposeer mijn werk zowel online als offline. Elke keer dat ik iets laat zien aan de wijde wereld, krijg ik weer een shot adrenaline!
 • Door het eindelijk los te laten in de wereld, komt mijn werk ook los van mij. Op dat moment kan en wil ik er niets meer aan veranderen en kan ik me volledig focussen op nieuw werk. Ik noem dat creative detachement — en voor mij werkt het uitstekend. Ik kan het je aanraden!

TIP! Wanneer je met je werk naar buiten treedt, vergeet dan niet het te presenteren in een degelijke presentatiemap of in een mooie lijst — dat staat veel professioneler!


Heb jij nou nog andere tips om je creativiteit aan te wakkeren en te boosten? Deel deze dan op social media en tag ons op Gerstaecker_NL!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG heeft ze haar eigen rubriek:

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL