De Nederlandse Portretprijs — Even kennismaken?

DNP

Enno Paulusma | LÉO — 70 cm x 70 cm, acryl op linnen, 2018

Gerstaecker en De Nederlandse Portretprijs

Gerstaecker steunt graag initiatieven die de Nederlandse cultuur bevorderen en mensen activeren om bezig te zijn met kunst. Daarom maken we mede de uitzendingen op SBS6 mogelijk én sponseren we De Kijkersportretprijs.

Volg De Nederlandse Portretprijs op SBS6...

Hou SBS6 in juni in de gaten voor de drie afleveringen van De Nederlandse Portretprijs!

...en doe mee aan De Kijkersportretprijs!

In samenwerking met de Wackers Academie leert De Nederlandse Portretprijs de kijkers meer over het maken van een portret via IGTV’s op Instagram. In de laatste uitzending wordt het beste Kijkersportret gekozen.

De winnaar mag één maand exposeren in ART District en krijgt een fantastische Limited Edition olieverf set van Old Holland t.w.v. € 3495,-, ter beschikking gesteld door Gerstaecker.

En vergeet niet Instagram @portretprijs.sbs6 te volgen voor meer weetjes en winacties!


Het portret — een wisselwerking

In de kunst neemt het portret van oudsher een ereplaats in. De portrettist zoekt naar de karakteristieken van de geportretteerde — en dat lukt enkel door te kijken, intens te kijken.

Juist daarin schuilt het fascinerende van een portret. Want ja, je laat dan wel je portret maken, maar hoeveel wil je eigenlijk laten zien aan die koele en nietsontziende blik van de kunstenaar? En hoe goed lukt het die kunstenaar om een glimp van je te vangen én er tegelijkertijd een sterk werk van te maken? Een werk dat ook mensen die jou niet kennen iets zegt en raakt. Een werk dat als kunstwerk an und für sich overeind blijft. En de toeschouwer — wie, waar en wanneer dan ook — op zijn beurt aanzet tot kijken, intens kijken.

Want een goed portret is meer dan een oppervlakkige gelijkenis. Het is een wisselwerking — juist daarin schuilt de houdbaarheid én de toegevoegde waarde van een portret.

Het portret — boegbeeld van de figuratieve kunst

Het was natuurlijk te gek dat er in Nederland — een land nota bene met zo’n lange traditie op het gebied van portretkunst — nog geen prijs voor portretkunst bestond. Zo‘n prijs is immers een enorme stimulans voor de ontwikkeling van het portretschilderen en beeldhouwen.

Omdat de figuratieve stroming in de beeldende kunst zich verheugt in een groeiende aandacht en het portret als het ware het boegbeeld van die figuratieve kunst is, vond DNP het een aantal jaren geleden een goed idee om een dergelijke prijs in het leven te roepen: De Nederlandse Portretprijs.

Het grote voorbeeld is Engeland. Daar geven twee prestigieuze prijzen, de BP-Award en de Royal Portrait Award een enorme boost aan de kwaliteit en diversiteit van de portretkunst. En in Londen bestaat sinds 1856 de National Portrait Gallery, een in dit genre gespecialiseerd museum. DNP streeft naar de realisatie van een dergelijk museum in Nederland.


De Nederlandse Portretprijs

Deze prijs werd voor het eerst in 2017 uitgereikt. Dit jaar vindt de derde editie plaats. Van 1 december 2020 tot 28 februari 2021 waren de inschrijvingen. Om je een idee te geven: er werden maar liefst 1416 werken ingezonden, met een uitzonderlijke variatie in technieken, van bronzen beelden tot hyperrealistische portretten. Daarna maakte de jury een eerste digitale selectie. Kunstenaars van wie werk geselecteerd werd voor de tweede ronde, werden verzocht dit werk op de selectie-dag in Zeist te laten beoordelen. Daarna stelde de jury een shortlist samen van 50 genomineerde kunstwerken die kans maken om in hun categorie winnaar van de Nederlandse Portretprijs 2021 te worden.

Deze 50 werken worden vanaf 28 mei tot en met 29 augustus 2021 geëxposeerd in Slot Zeist. Op 28 mei is de feestelijke opening en worden de winnaars bekend gemaakt.

Dnp 3

DNP werkt samen met Slot Zeist en Gemeente Zeist

Zoals in de voorgaande editie wordt de Nederlandse Portretprijs 2021 georganiseerd in Slot Zeist. Deze statige locatie biedt een sfeervolle omgeving om de Nederlandse portretkunst te vieren.

Slot Zeist stamt uit de 17e eeuw, de eeuw waarin Nederlandse portretkunstenaars hun faam in binnen- en buitenland verwierven. Het is niets meer dan passend dat de beste portretkunstenaars van nu zich in deze stijlvolle entourage kunnen presenteren.


Prijzen

Deelnemers aan De Nederlandse Portretprijs 2021 maken kans op de volgende prijzen:

  • Winnaar 2D — geldprijs € 5.000,- plus een opdracht t.w.v. € 5.000,-
  • Winnaar 3D — geldprijs € 5.000,- plus een opdracht t.w.v. € 5.000,
  • Winnaar Jong Talent 2D — ontwikkelingsbudget t.w.v. € 2.500,-
  • Winnaar Jong Talent 3D — ontwikkelingsbudget t.w.v. € 2.500,-
  • Winnaar Publieksprijs — oorkonde in de vorm van een beeld

De jury van De Nederlandse Portretprijs 2021

Voor de Nederlandse Portretprijs 2021 bestaat de jury uit een gemêleerd gezelschap van kunsthistorici, kunstkenners en kunstenaars. Zij geven hun oordeel over de ingezonden

werken onder de bezielde leiding van Rudi Ekkart.

In de jury zitten:

  • Rudi Ekkart — voorzitter van de jury, kunsthistoricus, onderzoeker en publicist
  • Irma Braatkunstenaar en winnaar Portretprijs 2017
  • Tonko Grever — voorzitter Overleg van Amster- damse Musea, voormalig directeur Museum van Loon
  • Harriet Stoop — kunsthistoricus
  • Louk Tilanus — kunsthistoricus en voormalig docent Universiteit Leiden
  • Francien Valkkunstenaar
  • Wieteke van Zeilkunsthistoricus en cultuurcriticus

Dnp Logo 2

DE NEDERLANDSE PORTRETPRIJS

De stichting De Nederlandse Portretprijs houdt zich bezig met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Het doel van de stichting is de portretkunst onder de aandacht te brengen en te stimuleren.

Haar ideaal is de portretkunst in Nederland weer naar een niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de 17e eeuw. Dat wil zeggen: méér internationale erkenning, méér opdrachten voor kunstenaars, méér aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en méér tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea.


© 2021 — tekst: DNP & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: DNP, afzonderlijke rechthebbenden & redactie Gerstaecker NL